logo

Актуелности

Представници Града Београда и Владе Србије у Младеновцу

 

Чланови Привремног органа градске општине Младеновац одржали су данас радни састанак са представницима Града Београда и Владе Републике Србије.

На данашњем састанку са челним људима Града Београда, градских Секретаријата и предузећа и Министарства унутрашњих послова Владе Републике Србије разговарало се о конкретним решењима за нагомилане проблеме у свакодневном функционисању општине Младеновац.

Састанку су присуствовали Горан Весић, градски менаџер, Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда, Милосав Миличковић, државни секретар у МУП-у, Светозар Веселиновић директор ЈКП "Водовод и канализација" Београд, Наташа Станисављевић, градски секретар за социјалну заштиту, Александар Цинцар Попоски, директор предузећа за Јавну расвету, Славиша Живковић, директор градске Дирекције за путеве, Иван Тејић, директор "Београд пута" и Снежана Врачар директор градске Управе за пољопривреду.

Горан Весић, градски менаџер Града Београда, рекао је да ова посета има за циљ изношење проблема који су ургентни за општину Младеновац и проналажење најбржих начина за њихово решавање.

– Данас смо дошли у Младеновац са директорима београдских јавних предузећа и људима из градских Секретаријата да видимо шта можемо конкретно да урадимо за општину Младеновац. Ми смо врло одлучни да станемо иза градске општине Младеновац и управо смо зато у овом саставу. Жао ми је што сарадње пре није било али сам сигуран да ће се то променити. Желимо да се грађани Младеновца не осећају као грађани другог реда.

У току смо измене Закона о главном граду што ће омогућити децентрализацију власти. Град Београд ће бити подељен на градску и приградску зону чиме ће градске општине имати далеко већа овлашћења и надлежности. Младеновчани су до сада плаћали безобразно високу цену превоза , а од 1. октобра ће бити спуштене цене градског превоза и до 40 одсто што ће грађани Младеновца итекако осетити.

После више година застоја смо поново покренули радове на изградњи Регионалног водовода Макиш-Младеновац који треба да до 2021. године коначно спојити општину Младеновац на градски водовод. У тај посао ће у наредних шест година бити уложено 60 милиона евра. Такође, у сталној смо вези са министром Сертићем и покушавамо да нађемо решење за Драпшин, Керамику и Селтерс бању јер знамо да је отварање радних места суштина свих проблема – рекао је Весић.

Владан Глишић, председник Привременог органа, каже да је од првог дана успостављена добра комуникација са грађанима.

– Већ смо добили фотографије главних улица у граду где се нико није годинама бавио основним стварима, од обележавања пешачких прелаза од обнове сигнализације. Такође, добили смо петиције грађана и око постављања лежећих полицајаца. Јавила нам се група стручних људи која је ишла корак напред и припремила предог за изградњу резервоара за водоснабдевање. То је један предкорак у реализацији водовода Макиш-Младеновац. Овим резервоаром ми би решили водоснабдевање у сушном периоду – истакао је Глишић и додао да ће општина Младеновац покренути  иницијатива је за слободну зону у Карађорђевој улици.

Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда, још једном је подсетио да Привремени орган градске општине Младеновац функционише као тело које замењује Скуштину, председника и Веће општине.

– Ово је комплексан посао који захтева подршку и градских и републичких органа. Са једне стране у раду Привременог органа брже и оперативније доносите одлуке али тај посао захтева доста рада и подршке. Град Београд ће учествовати како у буџетском и управном надзору, тако и у конкретној помоћи како би довели до нормалног функционисања Општинску управу и Јавна предузећа. Што се тиче градске управе ставићемо акценат на буџетско трошење новца и ту има простора да буџетска инспекција кроз увид у трошење општинског новца да одређене предлоге и заључке и тако коригујемо буџет.

Потпуно је нормално да се буџет који није добро испланиран кроз ребаланс коригује. У сваком случају имаћете отворена врата према свим градским предузећима и секретаријатима. Такође, отварањем слободних зона стварају се предуслови за инвестивције и отварање нових радних места. Централне градске општине се не баве толико политиком запошљавања али за вас је то проблем свих проблема и на његово решавање се треба фокусирати – нагласио је Младеновић.

Светозар Веселиновић, директор ЈКП "Водовод и канализација" Београд, предложио је да помоћ овог предузећа општини Младеновац буде краткорочна и дугорочна.

– Оно што би до краја године могли да радимо су послови на цевастим бунарима, возилима, опреми и механизацији. Дугорочно, пријатно ме је изненадила иницијатива за изградњу водовног резервоара. Предложићемо да се много пре доласка Регионалног водовода Макиш-Младеновац, уради тај резервоар у Младеновцу који би био крајња тачка овог система. Он ће Младеновцу користити док не дође тај велики магистрални цевовод који иде од Саве до Младеновца јер обезбеђује воду када су велике суше, а свакако нам предстоје сушни периоди. Реално треба нам око две године да тај посао завршимо.

Наташа Станисављевић, градски секретар за социјалну заштиту, рекла је да се Привремни орган сусреће са доста проблема у раду.

– Нешто слично смо затекли и у Београду, али ако имате систематски пиступ све се може решити. Мој предлог је да примате што више грађана. Ми смо сервис грађана и морамо да одговарамо на њихове захтеве. Конкретно, почели смо да радимо на унапређењу рада народних кухиња и клубова за старе. Имамо још предлога за унапређење сарадње и преко нас и преко Центра за социјални рад.

Снежана Врачар, директорка градске Управе за пољопривреду упознала пристуне са текућим и наступајућим конкурсима за унапређење пољопривреде. Она је саопштила да је за изградњу атарских путеве потписан уговор којим ће градска општина Младеновац добити 9.804.000 динара.

Славиша Живковић, директор градске Дирекције за путеве, рекао је да су већ у мандату Привременог органа решени неки од проблема на територији општине Младеновац.

– Изашли смо у сусрет захтеву грађана Ковачевца једним практичним решењем. У мандату Привременог органа започели смо радове на шест улица. Ту смо на услузи грађана Младеновца и нема никаквих проблема да се негде уради асфалт јер то је већ постала елементарна потреба грађана. Драго ми је да сте покренули иницјативу за решавање путне сигнализације и црних тачака на територији Младеновца.

По завршетку састанка, представници Града Београда и Привременог органа градске општине Младеновац обишли су неколико локација у центру града. Договорено је да овакви састанци постану редовна пракса.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.