logo

Актуелности

Обилазак пољопривредника у Рабровцу, Јагњилу и Шепшину

 

Представници Управе за пољопривреду Града Београда и Привременог органа разговарали су са мештанима три младеновачка села о подстицајним мерама за пољопривредну производњу које пружа Град Београд и градска општина Младеновац.

Представници Управе за пољопривреду Града Београда и Привременог органа разговарали су са мештанима Рабровца, Јагњила и Шепшина где су их информисали о условима за добијање подстицајних средстава.

Пластеник у домаћинству Дејана Јанковића у Рабровцу подигнут је на основу подстицајних средства које додељује град Београд. Услов је био да је газдинство регистровано и да се пластеник не отуђи у наредних пет година. Како домаћин каже, на два ара под пластеником посадиће паприку, парадајз и краставце. Улагање су била око 260.000 динара, а на основу конкурсних прописа о подстицајним средствима, град Београд ће покрити 80 одсто ове инвестиције.

Рабровчанин Дејан Јанковић каже да није лако радити на селу, али ни тешко, кад човек воли посао.

– Ја сам чуо да се деле ова подстицајна средства, јавио се, конкурисао и добио. Значи ми ово доста јер кад бих ја уложио две и по хиљаде евра у пластеника да није било ових средстава. На два ара под пластеником биће саднице паприке, парадајза и краставаца и то планирам за своју употребу јер је мој првенствени приход од сточарства. Имам 40 грла и сваког дана предајемо до 300 литара млека.

Снежана Врачар, директор градске Управе за пољопривреду, рекла је да је лепо видети пластеник и једну успешну пољопривредну производњу што је најбоља потврда да су средства отишла у праве руке.

– Прошле године је у Младеновцу додељено 14 пластеника, три система за наводњавање и десет кошница. Пољопривредници из Младеновца су активно учествовали на нашим конкурсима, доставили уредну документацију и добили подстицајна средства. Овај пластеник је подстрек да се пољоприведна производња развија на што успешнији начин, а један од услова је био да су домаћини имали регистровано пољопривредно газдинство на територији града Београда и да пластеник не буде отуђен у наредних пет година.

Ми за ову годину позивамо све пољпоривреднике да конкуришу за јавне позиве за подстицајна средства. Ове године се деле подстицајна средства за пластенике, системе за наводњавање и противградне мреже. Такође, у области пчеларства додела кошница и врцаљки за мед. Јавни позив из области воћарства и повртарства ће бити отворен до 27. априла, а за пчеларе до 15. априла.

Све информације заинтересовани могу да добију у Секретаријату за привреду, у улици Краљице Марије , где ће колеге да им изађу у сусрет. Београд даје бесповратна средства у висини од 80 одсто од максималног износа. То су наменска бесповртана средства, а једини услов је да се овај пластеник не отуђи у наредних пет година.

Владан Глишић, председник Привременог органа градске оптшине Младеновац, рекао је да су подстицајна средства града Београда значајна помоћ за људе који живе од пољопривреде. Он је додао да је ово један од начина да се људи задрже на селу и живе од свог рада. Глишић је подсетио да општина Младеновац и ове године субвенционише вештачко осемењавање крава.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.