• Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
Почетна Вести Актуелности
Положени венци у Малом Пожаревцу Штампа
26. мај 2016.
 

Поводом Дана сећања на жртве стрељања фашистичких окупатора 26. маја 1943. године, на спомен обележју у Малом Пожаревцу венце су положили представници три градске општине, Гроцке, Младеновца и Сопота.

Представници три београдске општине положили су данас венце на спомен обележје у Малом Пожаревцу, месту где је немачки окупатор 1943. године стрељањем 129 родољуба починио један од најстрашнијих злочина на простору Шумадије.

Почаст погинулима одали су и представници општинских и градске организације СУБНОР-а,као и потомци, поштоваоци и пријатељи стрељаних родољуба. У име градске општине Младеновац, венац на споменик жртвама фашистичког злочина положио је Владан Глишић, председник Привременог органа градске општине Младеновац.

 

Бројне фамилије и мештани са тромеђе Младеновца, Сопота и Гроцке дуго ће памтити 26. мај 1943. године као дан који је многе породице завио у црно. У архиву Института за изучавање историје радничког покрета Србије стоји саопштење немачке Фелдкоманде од 26. маја 1943. у којем се, између осталог, наводи да су на дан 13. маја 1943. године, на станици Дражањ − Шепшин, срез Грочански, партизани напали из заседе групу немачких војника.

Том приликом погинула су двојица, а један рањен. Као одмазда за овај напад стрељани су таоци из логора Бањица. Сви стрељани су доведени из Бањичког логора, а заробљени су на подручју Грочанског, Младеновачког и Космајског среза. Већину су чинили млади и образовани људи пред којима је тек био живот.