logo

Актуелности

Скупштина усвојила буџет

 

 

Одборници Скупштине градске општине на другом заседању одржаном 30. јуна усвојили су буџет градске општине Младеновац за 2016. годину.

Централна тема друге седнице новог сазива општинске Скупштине била је расправа о овогодишњем буџет. Одржавањем локалних избора и конституисањем општинских органа власти стекли су се услови и за усвајање целовите одлуке о буџету. Током мандата Привременог органа општина Младеновац је била у привременог режиму финансирања те су ове године донете и две кварталне одлуке о привремном финасирању, тако да су одборници на јучерашњој седници расправљали о буџету који је се практично већ шест месеци налази у потрошњи. 

Пре сама расправе, опозициони одборници су протествовали што им је обиман скупштински материјал достављен неколико дана пред саму седницу. Стручне службе су известиле да је због истицања одлуке о привремном финансирању (30. јун) било неопходно одржати седницу на којој ће се усвојити буџет како би општина нормално функционисала, те да је због тога цео процес, па и подела материјала, убразан. На седници је договорено да се одборницима који то желе убудуће доставља скупштински материјал електронским путем, што ће свакако повећати ефикасност и уштеду у раду Скупштине. 

Као први известилац буџета наступила ја Анђелка Миловановић, начелник Службе за буџет и финансије која је у краћем предавању упознала нови скупштински сазив са основним појмовима буџетског финансирања, шта је буџет, ко су директни, а ко индиректни корисници итд. 

Што се самих бројки тиче, овогодишњи буџет износи укупно 715.131.733,00 динара од чега буџетска средства чине 561.737.415,00 динара, а остатак од 153.394.318,00 динара отпада на средства из осталих извора. Што се расхода тиче, Миловановићева је рекла да "највећи део колача" традиционално одлази на плате, доприносе, социјална давања, превоз, затим трошкове роба и услуга, односно сервисирање кредита и репрограма наслеђених дугова.

Председник градске општине Младеновац, Владан Глишић, базирао је своје излагање о буџету пре свега на оном делу новца који се слио у општинску касу, мимо оне новчане основе коју нам је град Београд као градској општини доделио пре шест месеци, односно о новцу који је добијен преко конкурса и пројеката.

Уз оцену да овогодишњи буџет карактерише рационалност, одговорност и функционалност, Глишић је навео најважније "бочне линије" пуњења општинског буџета. 

Он је истакао да је од града Београда добијен капитални трансфер у износу од 122 милиона динара који је коришћен у изградњи инфраструктуре, путева водоснабдевања и санацију школа. Од ових новаца урађени су некатегорисани путеви у износу од 82.000.000 динара док је око 40.000.000 милиона одвојено за водоснабдевање. Глишић је подвукао важност функционалног водоснабдевања за Младеновац нагласивиши да је један бунар изграђен, а да је новац опредељен и за изградњу друге фазе сеоског водовода у Великој Крсни. 

Значајна средства су добијена од Канцеларије за улагање за санацију Основне школе "Свети Сава" у којој се ради темељна обнова водоводне мреже.

Такође, добијена су средства за санацију водоводне мреже у Космајској улици где је вредност радова 11 милиона динара. Тренутно се чека одобрење од града Београда са санацију Дома здравља вредан 15 милиона динара као и за пројекте обнову црпне станице фекалне канализације код Керамике, за изградњу два бунара и за санацију кровова у издвојеним одељењима основних школа. 

Осим ових средстава, Глишић је напоменуо да је из града Београда стигло 160 милиона динара за изградњу улице Браће Баџак, изузетно важне саобраћајнице за Младеновац. Од градског Секретаријата са спорт субвенционишу се спортски термине и школе спорта, а од Секретаријата за привреду и пољопривреду добијен је новац за атарске путеве, а део за противградну мрежу, системи за наводњавање и пластенике преко јавних конкурса.

Преко Дирекције за саобраћај општина ће успети да добије средства од 20 милиона динара за асфалтирање, а приоритети ће бити благовремено одређени. Глишић је још поменуо и пројекат "Безбедност у саобраћају" преко којег се финансира подела дечијих аутоседишта, ротација, заштитних кацига за бициклисте и едукације у области безбедног и исправног понашања у саобраћају.

Што се осталих тачака друге седнице Скупштине ГО Младеновац тиче, усвојене су без или са врло мало расправе с обзиром да се радило о рутинским темама. 
Констатован је престанак мандата одборницима који су прешли на јавне функције, а мандати су потврђени новим одборницима који су дошли на њихова места. Скупштина је усвојила одлуке о покретању конкурса за именовање директора у ЈП "ДИП Младеновац", ЈКП "Младеновац" и ЈКП "Пијаце Младеновац". Образована је Комисија за спровођење ових конкурса као и Комисија за јавна признања.  

У Комисију за спровођење конкурса за именовање директора јавних предузећа чији је оснивач градска општина Младеновац именовани су Мирјана Симовић, председник и чланови Спасо Јањић, Јован Милак, Милорад Павловић и Сања Ђурђевић.

Комисију за јавна признања ће сачињавати Наташа Јовановић, председник (заменик Бранко Милорадовић), члан Јасмина Чабрило (заменик Снежана Живанић), члан Жељко Ивковић (заменик Дејан Ивковић), члан Дејан Степановић (заменик Горица Ђорђевић) и члан Снежа Павићевић (заменик Снежа Јањић).

Мандати су потврђени Данијели Танасијевић, Владимиру Марићу, Горану Јовановићу, Горици Ђорђевић, Мирјани Ђорђевић и Михаилу Глишићу.

Д Н Е В Н И   Р Е Д  

1. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ПОТВРЂИВАЊУ МАНДАТА ОДБОРНИКА СКУПШТИНЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ

2. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ ЗА 2016. ГОДИНУ

3. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ НА РЕБАЛАНС IV ПРОГРАМА ПОСЛОВАЊА ЈП "ДИП МЛАДЕНОВАЦ", МЛАДЕНОВАЦ ЗА 2016. ГОДИНУ

4. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О СПРОВОЂЕЊУ ЈАВНОГ КОНКУРСА ЗА ИМЕНОВАЊЕ ДИРЕКТОРА ЈП "ДИП МЛАДЕНОВАЦ", МЛАДЕНОВАЦ

5. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О СПРОВОЂЕЊУ ЈАВНОГ КОНКУРСА ЗА ИМЕНОВАЊЕ ДИРЕКТОРА ЈКП "МЛАДЕНОВАЦ", МЛАДЕНОВАЦ

6. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О СПРОВОЂЕЊУ ЈАВНОГ КОНКУРСА ЗА ИМЕНОВАЊЕ ДИРЕКТОРА ЈКП "ПИЈАЦЕ МЛАДЕНОВАЦ", МЛАДЕНОВАЦ

7. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ОБРАЗОВАЊУ КОМИСИЈЕ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ КОНКУРСА ЗА ИМЕНОВАЊЕ ДИРЕКТОРА ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА ЧИЈИ ЈЕ ОСНИВАЧ ГРАДСКА ОПШТИНА МЛАДЕНОВАЦ

8. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ОБРАЗОВАЊУ КОМИСИЈЕ ЗА ЈАВНА ПРИЗНАЊА СКУПШТИНЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.