logo

Актуелности

Спискови за рушење нелегалних објеката до 5. септембра

 

 

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић и градски менаџер Горан Весић затражили су од председника београдских општина да до 5. септембра доставе спискове објеката за рушење. 

Они су упозорили челне људе градских општина да су одговорни за истинитост и благовремено достављање спискова за рушење нелегалних објеката у Београду који се не могу озаконити. Михајловић и Весић су на састанку у Влади Србије поручили председницима општина да ће сносити последице сви који покушају да изиграју закон. 

Састанку у Влади Србије присуствовао је и председник градске општине Младеновац, Владан Глишић.

- Општине су у обавези да примењују Закон о озакоњењу и морају да одговарају за спискове на којима се налазе објекти за рушење. Став државе је јасан - закон мора бити исти за све грађане, што значи да објекти грађени без папира, након усвајања Закона о озакоњењу, не могу да се озаконе и морају бити срушени. Општине имају рок до 5. септембра да доставе веродостојне спискове са бесправно саграђеним објектима - рекао је Глишић.

Након састанка, одржана је и седница Координационог тела за праћење примене Закона о озакоњењу на којој су прецизирани критеријуми за утврђивање редоследа рушења. То је, пре свега, заштита јавног интереса, што значи да ће бити срушени сви објекти изграђени на јавним површинама или површинама планираним за изградњу објеката или простора јавне намене. 

Међу грађевинама које ће имати приоритет при рушењу су објекти који имају највеће одступање у односу на важећи плански документ као и критеријуми који се односе на заштиту суседских права. Од свих локалних самоуправа град Београд, како је раније саопштено, има највише нелегалних објеката - више од 300 хиљада, и то само оних за које је поднет захтев за легализацију.

ПРИЛОГ : ПИСМО ПРЕДСЕДНИЦИМА ОПШТИНА

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.