logo

Актуелности

Обележен Дан ослобођења Младеновца

altСвечаном академијом и полагањем венаца на спомен обележја у Младеновцу и Међулужју, градска општина Младеновац и општински одбор СУБНОР - а данас су обележили 12. октобар - Дан ослобођења Младеновца у Другом светском рату.

Председник градске општине Младеновац, Владан Глишић и председник Скупштине ГО Младеновац, Драган Вукадиновић, организовали су пријем за делегације општинског и градског СУБНОР-а. Како је том приликом речено, сарадња између општине Младеновац и организације СУБНОР-а достигла је највиши ниво у последњих двадесет година.

Свечаности обележавања 73 године од ослобођења Младеновца присуствовале су делегације борачких удржења. У име градске општине Младеновац, венце на споменик Српском ратнику у Младеновцу положио је председник општине, Владан Глишић. Венац на спомен бисту народном хероју Божидарки Дамњановић Кики положила је Мирјана Ђорђевић, заменик председника општине док је на споменик палим борцима у Међулужју венац положио Горан Спасојевић, члан Већа градске општине Младеновац.

altСвечаној академији у сали "др Елси Инглис", међу осталима, присуствовали су и борци НОР - а као и ученици ОШ "Свети Сава" који су са својим наставницима приредили културно уметнички програм. Учесници академије подсетили су на борбе за ослобођење Младеновца, које су почеле 11. октобра 1944. године ослобађањем Међулужја да би сутрадан јединице Првог пролетерског корпуса и снаге Црвене армије ослободиле Младеновац.

У име градске општине Младеновац, организатора свечаности, присутнима се обратио Владан Глишић, председник градске општине Младеновац.

- Поштовани суграђани данас обележавамо Дан ослобођења наше општине у Другом светском рату. Прошле су 73 године од тада и са поносом могу да кажем да слободарски дух и љубав према свом народу и даље живи, 12. октобар не сме бити заборављен, тиме бисмо заборавили све суграђане који су дали животе за слободу наше земље.

Антифашизам је цивилизацијска вредност на којој се заснива модерна Европа. Свака идеја почива на континуитету и зато је потребно да заједничким примером што више младих људи упознамо са значајем народноослободилачког рата како би поштовање истине и правих вредности живело и у будућности. Драги суграђани, срећан вам празник. Живела Србија - рекао је Глишић.

altОн је додао да ће општине наставити да обележава Дан ослобођења на прави начин, одржавањем још богатије академије на којој ће бити приказани историјски догађаји из година када је наш народ водио народноослободилачку борбу.

Никола Костадиновић, председник општинске организације СУБНОР-а, захвалио се председнику градске општине Младеновац и руководству општине Младеновац на одлуци да се ове године подигне спомен биста народном хероју Божидарки Дамњановић Кики.

Боро Ерцеговац, председник СУБНОР-а Београда, организације која броји преко 17.000 чланова, честитао је свим Младеновчанима празник Дан ослобођења.

- Руководству општине на челу са господином Владаном желим да се захвалим и да пожелим да се настави добра сарадња са СУБНОР-ом. Октобар месец је значајан месец за нас, осим Младеновца ослобођене су општине Лазаревац, Сурчин, Барајево, Земун и наравно Београд.

altДо пре неколико година СУБНОР је био на маргинама друштвених збивања. На срећу, последњих неколико година ствари се мењају на боље, очигледан пример томе је и општина Младеновац. Годинама долазим у Младеновац и ово је изузетан пример како треба да сарађују власт и СУБНОР. Хвала вам на томе - рекао је Ерцеговац и најавио бројне догађаје приликом предстојећег обележавања Дана ослобођења Београда.

Он је у име Председништва СУБНОР-а Београда, председнику градске општине Младеновац, Владану Глишићу, уручио Захвалницу.

Скупштина градске општине Младеновац установила је 12. октобар - Дан ослобођења Младеновца у Другом светском рату у значајне датуме које прославља и обележава градска општина Младеновац.

 

 

alt alt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.