logo

Актуелности

Потпредседница Владе Србије у посети Младеновцу

altЗорана Михајловић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, са представницима републичких и градских предузећа и секретаријата, посетила је данас градску општину Младеновац.

Михајловићева је обишла пут код Основне школе "Коста Ђукић" и мост "Газелу". Са представницима општине Младеновац, предузећа "Путеви Србије", "Коридори Србије" и градским Секретаријатом за урбанизам и грађевинске послове, одржан је састанак о инфраструктурним радовима у Младеновцу. Потпредседница Владе Републике Србије разговрала је и са грађанима који су износили своје проблеме који се тичу инфраструктуре.

Председник градске општине Младеновац, Владан Глишић, рекао је да данашња посета представља велики подстрек за руководиоце општине Младеновац да што јаче, ефикасније и боље раде у интересу грађана.

- Такође, ова посета представља велику пажњу коју Влада Републике Србије придаје грађанима општине Младеновац. Главни циљ данашњег састанка је бржа координација и сарадња између републичких, градских и општинских институција ради решавања проблема који датирају из претходних десетак година. Решавањем инфраструктурних проблема омогућићемо брже довођење инвеститора, самим тим и нових радних места, а то је предуслов за бољи и квалитетнији живот грађана општине Младеновац.

altКонкретно питао сам за некадашњи пројекат Шумадијске магистрале за који је министарка рекла да је и даље у оптицају. Тиме би направили још једну обилазницу око нашег града, проширили индустријску и грађевинску зону и наш град би уз још неке инвестиције, а то је водовод Макиш - Младеновац, могао да са садашњих 60.000 становника пређе 100.000 становника - рекао је Глишић и додао да очекује да ће у оптималном року имати још један сусрет где ће сумирати закључке и одлуке данашњег састанка.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, захвалила се на гостопримству и позиву да дође у Младеновац.

- Мислим да је важно што смо данас окупили код школе и вртића где постоји од раније црна тачка, некада је био семафор који је склоњен. Договор је да, са роком одмах, са Путевима Србије је постављање лежећих полицајаца на два места. То није једина црна тачка која постоји на територији Београда и Србије, ми смо их детектовали све и надам се да ћемо корак по корак, колико будемо били у могућности, да их решавамо.

Друго важно место где смо отишли је реконструкција моста за коју мислим да се одужила и да је морала бити завршена раније. Она ће бити готова у априлу, можда је и добро да буде готова после избора да неко не каже да то радимо због избора. Чињеница је да је рок извођача продужен два пута, да је мост требао да буде реконструисан у августу па да је затим продужено до почетка зимске сезоне, па сад до априла. Мислим да ће "Путеви Србије" морати као инвеститор, а "Ратко Митровић" као извођач, не само да наплате пенале него да видимо да ли ће то предузеће и даље моћи да буде на белој листи извођача зато што мислим да је недопустиво да у Србији радимо 200 километара путева, а да имамо проблем са једним мостом.

altЗато што свако кашњење није само наплата пенала, већ губљење времена, да људи стоје на мосту, да постоји привремени семафор, да се по 10-15 минута чека. Наравно да увек постоје образложења извођача, ми смо уговором предвидели црне и беле листе, дакле извођачи неће бити на белој листи докле год се тако понашају. Вредност моста је 78.000.000 динара и требао је да буде готов у року од 75 дана, а сад ће испасти да 300 дана правимо један мост. Мислим да у наредном периоду тога неће бити.

Ово је био врло важан састанак где смо разговарали о будућим улагањима у Младеновац. За вашу информацију у 2017. години уложено је 40.000.000 динара у 8,7 километара путева, од чега је 8,1 локалних, а остало државни путеви. Ове године уложиће се за још 40 километара, углавном локалних путева, преко 150.000.000 динара. Важно је такође, на чему је инсистирао председник општине и мислим да је у праву, да један тим "Путева Србије", за најкасније две недеље, изађе од уласка до изласка у Младеновац и прегледа све у смислу безбедности, а ту говорим о сигнализацији, кружним токовима, тротоарима. Очекујем да када то буде одрађено тачно одредимо шта може бити урађено ове године, а шта ћемо да радимо 2019. године. Ове године ће се радити око 5 километара тротоара али то свакако није довољно.

altЖелим да вас информишем да је завршен јавни позив за избор извођача за реконструкцију станичне зграде. Србија у претходне три године улаже колико може у реконструкцију пруга и где год смо их реконструисали ми смо сређивали и станичне зграде. Ове и наредне године све станичне зграде морају да буду обновљене. Ова станична зграда у Младеновцу надам се да ће се почети реконструкција за две недеље, такође сви колосеци ће бити реконструисани.

Оно што је био врло мудар захтев представника општине Младеновац јесте увођење БГ воза. Са градским секретаром за саобраћај договорили смо се да направимо анализу инфраструктуре са "Железницама Србије" и да видимо колико је то новца. Свакако мислим да има основа јер је пуно Младеновчана запослено у Београду - рекла је Михајловићева и додала да ће нови састанак бити одржан за месец и по дана како би се видело шта је од ових послова завршено али да је заједнички рад - министарство, град и општина добитна комбинација.

alt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.