logo

Актуелности

Виноградари и воћари прославили Светог Трифуна

altПоводом 14. фебруара, Светог Трифуна славе Удружења виноградара и воћара општине Младеновац, одржан је 21. Сабор произвођача вина и ракија у Мотелу "Војиновић". Генерални спонзор сабора је градска општина Младеновац.

На овогодишњем Сабору своја вина и ракије представило је 57 домаћина. Оцењено је укупно 87 узорака, 43 вина и 44 ракија. Стручна комисија на челу са проф. др Слободаном Јовићем, нашим најпознатијим енологом и сомелијерима Милошем Милићевићем и Робертом Бодом оценила је најбоља вина и ракије произведена у 2017. години. На слави Удружења, додељене су награде најбољим произвођачима у категоријама бело вино, розе, ружица, црвено вино, шљивовица, лоза, комовица и воћна ракија. Домаћини славе били су Удружење виноградара и воћара општине Младеновац и Центар за културу и туризам Младеновац.

Сабор је отворио је Владан Глишић, председник градске општине Младеновац.

- У име градске општине Младеновац честитам вам славу уз жељу да ваш заштитник Свети Трифун буде ове године благонаклон према лози. Најбољим произвођачима ракија и вина на овогодишњем Сабору честитам на заслуженим наградама и признањима. Осим тога што је данашњи светац повод за славље и дружење ово је и добра прилика да произвођачи међу собом размене искуства али и да се сагледа реално стање у нашим виноградима и воћњацима.

altМладеновац је одавно познат по квалитетном воћу али постаје познат и као виноградарски крај. Имамо велики број малих винограда, а надам се да ћемо имати и више винарија које ће бити успешне на домаћем и страним тржиштима. Полако се издвајају озбиљни произвођачи вина и општина ће се трудити да подржи њихове напоре.

Нашим воћарима желим успешнију годину од прошле. На жалост, прошлог лета имали смо страшно невреме када је град у Дубони уништио преко 100 хектара воћа. Успели смо да заједно са градом Београдом исплатимо 10,5 милиона динара одштете за 48 произвођача који су највише пострадали. Испунили смо обећање али надам се да ћемо ове године бити поштеђени таквих елементарних непогода.

Поштовани пријатељи, почетак доброг вина није у подруму већ у винограду. Свети Трифун треба да помогне да небо буде милостиво према нашим виноградима јер у овом послу много тога зависи од ћуди природе. Још једном, срећна вам слава и желим вам снажне винограде и воћњаке - рекао је Глишић.

altНикола Милисављевић, председник Управног одбора Удружења виноградара и воћара општине Младеновац, пренео је овогодишње утиске Комисије која је оцењивала узорке.

- Прошла година била је погодна за вина, али нажалост вина из бербе 2017. године су нам доста лошија него претходних година. Ни једно вино није оцењено златном медаљом што значи да смо негде подбацили. Професор Јовић је рекао да се по ко зна који судови за вино нису били добри и да се не одржавају како треба. Такође, подруми нису били припремљени и проветрени како треба, у њима се осим вина држи купус и кромпир па смо добили неке другачије укусе и боје вина.

Профсор је посебно похвалио произвођаче шљиве и шљивовице су изузетно добро оцењене. Побољшан је и квалитет воћних ракија, кајсије, брескве, дуње и крушке што се види по оценама - рекао је Милисављевић.

Најбољим произвођачима вина и ракија дипломе су уручили Владан Глишић,председник градске општине Младеновац, Гордана Димитријевић Бјеличић, члан Већа задужена за пољопривреду и Никола Милисављевић, председник Удружења виноградара и воћара општине Младеновац


altНаграде :

Бела вина


1. место - Нешић Стефан, Мала Врбица

2. место - Прокић В. Миодраг, Дубона

3. место - Живановић Жељко, Кораћица


Розе и ружица


1. место - Вукадиновић Владимир и Немања, Границе

2. место - Нешић Петар, Мала Врбица

3. место - Аврамовић Милан, Дубона


altЦрвено вино


1. место - Марковић Слободан, В. Крсна

2. место - Вићовац Бојан, Ковачевац

3. место - Живановић Жељко, Кораћица

 

Шљивовица


1. место - Пантић Ненад, Рајковац

2. место - Арсић Милорад, В. Крсна и Живановић Урош, Кораћица

3. место - Вуковић Драган, Шепшин


Комовице и лозе


1. место - Пантић Милош, Рајковац

2. место - Живановић Жељко, Кораћица и Прокић В. Миодраг, Дубона

3. место - Ивановић Милан, Дубона


Воћне ракије


1. место - Младеновић Зоран, Дубона

2. место - Вуковић Драган, Шепшин

3. место - Живановић Урош, Кораћица

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.