• Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
Почетна Вести Актуелности
Сузбијање амброзије на територији града Београда Штампа
12. јун 2019.

altЦела заједница мора дати допринос уклањању амброзије, због чега ове године покрећемо акције усмерене ка грађанима и општинама. Многи Београђани не знају како амброзија изгледа, колико је штетна и како могу помоћи у борби против ње, тако да ћемо радити на њиховој едукацији, преко флајера и билтена које ћемо делити у другој половини јуна. Такође, шаљемо и упутства општинама - позивамо општине да се укључе и дају допринос, јер само заједно можемо да направимо помак, најавио је градоначелник проф. др Зоран Радојичић.

Радојичић је нагласио да се ове године почело раније да сузбијањем амброзије као и да је ове године за те намене издвојено 60 милиона динара, односно двоструко више средстава него прошле године.

- Налазимо се у делу сезоне када је право време за реаговање, и све радње треба предузети до почетка цветања амброзије, односно до средине јула. Ове године смо купили три дрона који ће нам помоћи у мапирању терена како би открили површине које су највише угрожене, а набавили смо и два трактора који са потребним додацима могу амброзију да уништавају много брже него до сада - рекао је Радојичић.

Градоначелник је истакао да је најбољи начин сузбијања амброзије кошење, које заједно са прскањем може дати добре резултате.

- Уколико се амброзија коси, важно је почети на време и чим нарасте на двадесетак сантиметара кошење треба поновити тако да у једној сезони имамо три кошења која ће спречити њено цветање. Град Београд даје свој допринос па тако на 3.000 хектара које су под надлежношћу Зеленила-Београд нема амброзије, али да би овај проблем решили на најквалитетнији начин потребно је да реагује цело друштво. Зато ћемо у овом периоду и радити кампању подизања свести људи о штетности амброзије. Све већи број грађана има проблеме са алергијом, а по неким подацима у време њене највеће концентрације више од 30 одсто је искључено из свакодневних активности и рада. Штетност амброзије манифестује се од алергијских реакција и кијања па све до фаталних обољења респираторних органа - рекао је Радојичић, додавши да ће се мапирати 320 хектара а да је у овом тренутку план да више од 120 хектара под амброзијом буде уништено.

Директорка Завода за биоциде и медицинску екологију Драгана Деспот је истакла да ће овом акцијом бити обухавћене и друге општине као и да је у борби против амброзије неопходно ангажовање што шире друштвене заједнице.

Како препознати амброзију?

Врста Ambrosia artemisiifolia је једногодишња зељаста биљка. Вегетациони период амброзије траје 150 - 170 дана, зависно од еколошких услова. У нашим условима појављује се средином априла, почиње цветати половином јула и цвета обично све до појаве првих мразева. Има свој карактеристични морфолошки опис и препознаје се према изгледу корена, стабљике, листа, цвета (мушког и женског) и плода. Корен амброзије је јак, вретенаст, добро обрастао бочним коренчићима и лако продире у земљиште, дајући биљци чврстоћу и могућност лаког приступа води и храни зависно од подлоге. Корен не продире дубоко, па је амброзија способна да се укорјењује на врло плитким и збијеним земљиштима. Стабло је зељасто, од основе разгранато и у горњем делу гради грм. Боја стабла је зеленкасто сива (у почетку вегетације) до црвенкаста (крајем вегетације). Готово читаво стабло је обрасло дугим белим длакама. На пресеку је округло и четвороугаоно. Висине 1 - 1,5 метар, а на плоднијим земљиштима нарасте и преко два метра.