• Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
Почетна Вести Актуелности
Светски дан превремено рођене деце Штампа
18. новембар 2019.

altГрадска општина Младеновац се прикључила акцији обележавања 17. новембра, Светског дана превремено рођене деце тако што су у ноћи између 17. и 18. новембра зграда општине и споменик Српском ратнику били осветљени декоративном расветом љубичасте боје која симболизује ову тему.

Градови и општине у Србији сваке године одазивају се апелу Удружења родитеља превремено рођене деце Србије "Мали Див" да дају свој допринос подизању свести у јавности о проблему превременог рађања. Једна од тих активности коју је прихватила и подржала градска општина Младеновац је осветљавање грађевина декоративном расветом љубичасте боје.
У читавом свету, 1 од 10 беба роди се пре времена. У Србији, то је више од 4000 беба годишње. Будући да се рађају незреле, овим бебама је, да би преживеле, неопходна подршка специфичних медицинских апарата и велика стручност и посвећеност високообразованих медицинских радника. Упркос томе, последице превременог рођења могу бити веома озбиљне и трајне, а превремено рођење је је водећи узрок смртности деце млађе од једне године и други водећи узрок смртности деце млађе од 5 година.

Сваке године, због превременог рођења, у свету умре милион беба. Подршку родитељима превремено рођене деце континуирано пружа једино национално удружење ове врсте "Мали Див". Осим тога, ово Удружење, у сарадњи са стручњацима из области неонатологије, реализује пројекте који директно доприносе побољшању лечења и неге превремено рођених беба, а успостављањем сарадње са свим релевантним институцијама и медијима настоје да јавност у што већој мери информишу о овој теми.

altalt