• Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
Почетна Вести Култура
Почео "Театар у једном дејству" Штампа
05. октобар 2015.
 

 

Tрадиционални десети Позоришни фестивал Младеновца "Театар у једном дејству", са овогодишњим мотивом "Смех" наш насушни, почео је 5. октобра представом "Носорог", Народног позориште из Кикинде. У такмичарском делу програма, до 11. октобра предстоји нам још пет представа селектора Жељка Хубача.

Фестивала се одржава под покровитељством градске општине Младеновац, уз помоћ Секретаријата за културу града Београда и у организацији младеновачког Центра за културу. Ове године ће се шест позоришних трупа такмичити за најбољу представу фестивала о чему ће одлучивати жири у саставу Братислав Петковић, Светислав Гонцић и Бошко Милин. Уметнички директор и селектор фестивала је Жељко Хубач, драмски писац и драматург. 

Поздрављајући публику у име градске општине Младеновац, генералног покровитеља Фестивала, Владан Глишић, председник Привременог органа градске општине Младеновац, рекао је да је током претходних година Позоришни фестивал у Младеновцу показао неколико ствари које свако ко жели одговорно да управља градом мора да има у виду.  

– Мислим да постаје све јасније да наш град није културна паланка и да Младеновац има позоришну традицију и публику. Као градску општину Младеновац, која је покровитељ фестивала, ово нас обавезује да упркос тешким временима издвајања за Позоришни фестивал и културу уопште, никада не буду доведена у питање. 

У име колега из Привременог органа градске општине Младеновац, желим да захвалим свима који су уградили труд, знање и енергију у темељ нашег фестивала и тако га учинили незаобилазним местом на културној мапи Србије. Хвала вам на уложеном времену и напору да Позоришни фестивал опстаје, траје и живи. 

Овогодишњи Фестивал, између осталог, посвећен је и нашем великом комедиографу Браниславу Нушићу. Нећу бити оригиналан ако кажем да је Нушић наш савременик, јер све оно што је извргавао руглу - властољубље, бескруполозност, примитивизам и грабежљивост - живи и даље у нашем друштву. Волео бих да у данима који долазе, бар што се Младеновца тиче, Нушић буде много мање актуелан него што је био до сада.  

Публици желим да ужива, јер је господин Хубач као и увек направио сјајан избор представа. Нашим гостима желим да се пријатно осећају у Младеновцу и да догодине поново будемо заједно – рекао је Глишић.

Фестивал је отворила велика српска глумица Мира Бањац која је рекла да су глумци увек радосни када долазе у Младеновац.

– Почаствована сам да сам овде међу вама. Фестивал у Младеновцу је нешто што глумци изузетно воле и поштују. Овај фестивал је омиљени глумачки фстивал. 
Позоришна уметност, једина живљена уметност, смртна је.

 

Од најтрошнијега у слави, састоји се слава глумца, од популарности. Популарност је кварљива роба, треба трајати. Велики глумац је само онај који је цео круг свога задатка завршио пре изласка на сцену. Велики глумац је само онај који није продао ни једну лажну пару својој публици. Глумци су једини људи који се на крају свога мукотрпног рада понизно клањају.

Ја вам се клањам.

Често се појављују дилеме да ли нам требају фестивали. Требају. Фестивали су скупи и треба да буду скупи. Фестивали су велики сусрети разних промишљања позоришта данас. То је сусрет наших судбина које заједно морамо да решавамо. Глумци су једна велика породица и та породица као све које славе славу, имају своје фестивале које славе као славу. Живели фестивали. Фестивал је отворен – рекла је Мира Бањац.

Овогодишњи Фестивал отворила је представа "Носорог", Народног позоришта Кикинда, по мотивима Ежена Јонеска у режији Снежане Тришић. По завршетку представе одржан је традиционални разговоро глумаца и публике.  

У уторак, 6. октобра, од 20.00 часова, на репертоару је комад Бранислава Нушића, "Доктор Нушић" у режија Кокана Младеновића, плод сарадње Крушевачког позоришта и Народног позоришта Сомбор.