logo

Култура

Отворена изложба слика Милана Коњовића

altТематска изложба слика Милана Коњовића "Дубровник-Млини-Цавтат" отворена је 3. априла у Центру за културу и туризам. Поставка ће бити изложена до 27. априла.

Према речима Бранка Милорадовића, директора Центра за културу и туризам, ова изложбас реализована је у сарадњи са Галеријом "Милан Коњовић" из Сомбора и уз подршку Секретаријата за културу града Београда.

Председник градске општине Младеновац, Владан Глишић, отворио је изложбу.

- Задовољство ми је да вас у име градске општине Младеновац поздравим и да се захвалим господину Бранку Милорадовићу и његовом тиму на овој изузетној изложби. Желео бих да кажем нешто о опусу Милана Коњовића, да је он био велики југословенски и српски сликар, прави родољуб. Из његове изјаве за "Новости" из 1936. године само ћу рећи последње "Морао сам да се вратим јер не бих био читав човек да се нисам вратио".

altВажно је за нашу општину да Центар за културу и туризам постаје прави репрезент културе у Младеновцу. Познато вам је да је сада у плану и реконструкција нашег музеја, вредност радова је преко 30 милиона динара и очекујемо да већ средином године дође до отварања музеја. Онда ћемо осим Центра за културу имати и савремене поставке у нашем музеју. Свима желим да уживате у вечерашњој изложби - рекао је Глишић.

Милан Коњовић је сликао инспиративне теме из блиског окружења. Осим мотива војвођанских предела био је веома инспирисан и приморским мотивима па су тако настале и слике са тематске изложбе : Дубровник - Млини - Цавтат. Управо је у Цавтату 1933. године и доживео сликарски препород. Био је то Коњовићев пут повратку природи, изворности, предметима и емоцијама, који се битно разликују од војвођанских мотива - салаша, ораница и непрегледне бачке равнице.

Галерија "Милан Коњовић" у Сомбору отворена је 10. септембра 1966. године, збирком од 500 одабраних радова Милана Коњовића, које је велики уметник свом родном граду Сомбору поклонио. Збирка Галерије данас броји 1.084 одабрана рада Милана Коњовића и пружа пресек кроз читав стваралачки век славног сликара, а дела се презентују у виду ретроспективних изложби и повремених тематских изложби.

alt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.