logo

Пољопривреда

Пчеларство - шанса за упорне

 

 

Иако притиснути и "одозго и одздо", лошим временским условима и лиферантима лажног меда, младеновачки пчелари окупљени у Друшву пчелара "Космај", успевају годинама уназад  да се одрже на захтевном тржишту продаје меда и производа од меда.

Члан Већа задужена за пољопривреду, Гордана Димитријевић Бјеличић, разговала је са руководством  Друштво пчелара "Космај" о начинима и могућностима за унапређење пчеларске производње у нашој општини.

Гордана Димитријевић Бјеличић, члан Већа градске општине Младеновац задужена за пољопривреду, рекла је да пчеларство представља пољопривредну грану која је у успону и коју свакако треба подржати.

– На овогодишњем конкурсу града Београда за доделу подстицајних средстава у области пчеларства на територији града Београда  дванаест пчелара из Младеновца добило је 433.753,16 динара. Ово је довољна потврда да постоји разумевање и воља да се помогне пчеларска производња, а градска општина Младеновац ће се потрудити да наше произвођаче повежемо са Градом Београдом и осталим институцијама које субвенционишу производњу меда како би по овом основу што више новца дошло у нашу општину – каже  Димитријевићева.

Друштво пчелара "Космај" основано средином шездесетих година прошлог века окупља пчеларе са територије наше општине. Како кажу, већ неких петнаестак година уназад имају приближно исти број чланова, око 100 пчелара са преко 5.000 кошница.

– Традиционлано имамо добру сарадњу са градском општином Младеновац, редовно учествујемо на конкурсима, а одржавамо и редовну манифестацију Дани пчеларства која се одржава у градском парку средином септембра. Сваке године држимо школе пчеларства за почетнике где полазници проведу неколико часова на самом терену.  Последњих неколико година све више младих почиње да се баве пчеларством, неки заведени причом о брзој заради брзо одустану, али доста остане да се озбиљно баве овим послом. Проблем је што су ова, и прошла година нарочито, биле најгоре за пчеларство у последњих пет деценија због последица елементарних непогода. Тако да су улагања огромна, нема повраћаја средстава и то многе почетнике демоларише у самом почетку – каже Горан Пешић, председник Друштва пчелара "Космај".

Што се тиче пласмана меда на тржиште нема већих проблема из простог разлога јер меда има мање, а и последњих година се на државном нивоу интензивно радило на промоцији српског печеларства тако да постоје уходани канали за извоз. Остаје велики проблем тзв. "лажног меда".

 

 Кинески мед - савршени фалсификат

Некада је кристализација меда била основна метода којима су чак и аматери могли да одреде исправност купљеног меда. Међутим и   ту су се промениле ствари. Како наш саговорник каже, Кинези су пре три године освојили хемијски процес којим су успели да направе вештачки мед са свим својствима правог меда па и кристализацијом. Тако да једина метода за утврђивање остаје анализа или куповина од пчелара којег познајете.


 

 

 

 

Заменик председника Друштва пчелара "Космај", Милован Пантић, каже да сваки пчелар који се учлани у Друштво добија на кућну адресу месечни стручни часопис, бесплатни улаз на државни сајам и приступ сајти као и сву стручну едукацију коју Друштво организује. Чланарина је 3.000 динара.

Друштво ради сваког петка од 10 до 12 сати и уторком од 8 до 12 сати. Просторије Друштава налазе се су преко пута Црвеног крста, у улици Краља Петра Првог 106.

Контакт телефони су 064 12 95 203, Горан Пешић, председник  и 064 20 83 283, Милован Пантић, заменик председника Друштва.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.