logo

Пољопривреда

Бресква - мотор развоја воћарства

 

Захваљујући труду и улагањима десетак произвођача берескви из околине Младеновца, ова воћка је на добром путу да постане локомотива развоја воћарства у нашој општини.

Ових дана је актуелна берба средњекласних сорти брескви, шљива и јабука што је и био повод да посетимо Пољопривредну и саветодавној службу Младеновац (ПСС).  Како каже Радмила Копривица, саветодавац за воћарство, после Смедерева и Гроцке, Младеновац је на трећем месту по површинама засада брескве.

– Што се тиче интензивне производње, код нас у општини доминира бресква, а одмах иза ње је јабука. Процентуално и даље је највише шљиве, али ту се ради о екстензивној производњи са релативно малим приносима и уситњеним парцелама по двориштима, њивама и окућницама.  У интензивној производњи бресква апсолутно доминира – истиче Копривица.

 

Одмах иза брескве налази се јабука, иако је српски просек рода по хектару (11 тона) далеко иза европског просека (од 50 до 70 тона). Међутим, озбиљни произвођачи, поготово у Дубони, достижу просечне приносе од 20 до 40 тона.

– Код озбиљних произвођача долази до укрупњавања парцела, а највеће парцеле у комаду иду до око 10 хектара. Што се тиче интензивне производње ми и даље пуно заостајемо за европским просеком али имамо десетак произвођача који се годинама баве озбиљно овим послом и који су се приближили европским стандардима и просецима.

Ради се о релативно малој групи људи који прате све трендове агротехнике али остаје проблем великог раслојавања међу произвођачима. Имамо десетак људи који вуку производњу, а остали су углавном на екстензивној производњи.

Откуп код великих воћара иде за Русију док остали пласирају своју робу на зелене пијаце у Младеновцу и Београду – каже Копривица и додаје да је ова година по приносима боља од прошле али да је град који је падао крајем априла и почетком маја оштетио плод и снизио класност тако да уместо екстра прве класе имамо другу класу што је смањило откупну цену.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.