logo

Пољопривреда

Шанса у сеоском туризму

altПредставници Пољопривредне саветодавне и стручне службе Младеновац (ПССС) боравили су на семинару о развоју сеоског туризма који је организовао Институт за примену науке у пољопривреди.

Према речима Милице Јанковић, директорке ПССС-а, саветодавци су посетили газдинство у селу Рудно на Голији које се бави сеоским туризмом.

- У оквиру редовног рада наше службе саветодавци редовно похађају нове модуле и семинаре. Ове године модул који се односио на сеоски туризам састојао се из три дела, практични део који је одржан у Институту за примену науке у пољопривреди и посета газдинству у селу Рудно на планини Голији. Конкретно смо могли да видимо шта је урађено у пракси и да то стварно доноси резултат. Све што смо видели веома је корисно и може да се пренесе на наш терен. Наши саветодавци такође присуствују обукама које се односе на ИПАРД фондове. Ми кроз ове едукације долазимо до података и знања како најлакше и најбрже можемо приступити овим фондовима који ће следеће године бити више сконцентрисани на сеоски туризам. Преко наше службе сви заинтересовани могу да добију информације и помоћ у изради мини бизнис планова и попуњавање неопходне документације - рекла је Јанковићева и додала да становници са свих седам општина које покрива ова служба, Младеновац, Барајево, Сопот, Лазаревац, Чукарица, Вождовац и Раковица могу доћи по све неопходне информације и помоћ.

Руководилац службе у ПССС, Драгана Стоиљковић, рекла је да су представници све 23 саветодавне службе у Србији похађали модул о сеоском туризму.

- Основни циљ ове едукације био је практични приказ развоја сеоског туризма. Имали смо задатак да прикажемо ресурсе и потенцијала за развој сеоског туризма као и нешто што је аутентично за наш крај, а на изложби су приказане рукотоворине и традиционална јела. Имамо велике ресурсе за развој сеоског туризма и изграђену инфраструктуру до села која би могла да пруже туристичке услуге уз услов да се уради категоризација смештаја. Велику улогу у свему овоме има локална самипуореаве која мора да буде на линији министарство - сеоски проиозвођач.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.