logo

Пољопривреда

Штетност спаљивања жетвених остатака

altГрадска општина Младеновац придружила се Министарству пољопривреде, граду Београду и Сектору за ванредне ситуације у апелу грађанима да не спаљују жетвене остатаке.

Сваке године смо суочени са великим бројем пољских пожара изазваних паљењем жетвених остатака. Паљење жетвених остатака се не смањује иако се пољопривредницима сваке године скреће пажња да је то најлошији начин уклањања жетвених остатака са њиве.

Пољским пожарима у прилог иду и високе температуре и дугачак сушни период који влада у летњем периоду. Иако сами пољопривредни произвођачи поседују одређено знање и информације о штетности и опасности које произилазе паљењем жетвених остатака, пожари су и даље присутни.

Према речима Гордане Димитирјевић Бјеличић, члана Већа задужене за пољопривреду, неоспорно је да жетвени остаци праве проблеме приликом обраде и да спаљивање представља хигијенску меру, међутим штете које настају од спаљивања далеко су веће од користи које имамо од ове мере.

- Паљењем се уништава површински слој земље тако да нестаје слој најважнији за доношење рода у наредним годинама. Такође, паљењем се убијају сви живи организми зељишта који имају велику улогу у исхрани биљака вршећи разлагање органских материја земљишта - рекла је Димитиријевић Бјеличић.

Изазивање пољских пожара је законом забрањено и против ове мере су познате и казне. Казне за изазивање пољских пожара прописане су Правилником о начину уписа и вођења РПГ (Службени гласник РС број 17/13). Казна за изазивање пољских пожара је три године пасивног статуса за пољопривредно газдинство. Ако је пољопривредно газдинство у пасивном статусу не може да остварује мере за подстицање развоја пољопривредне производње, на које би имало право према посебним прописима, нити земљишни фонд може да буде предмет уписа другог пољопривредног газдинства. Поднети захтев пољопривредног газдинства у пасивном статусу за коришћење подстицаја се одбија као неоснован.

Новина у односу на претходни период што ове сезоне, од 1. марта, контролу поштовања законских мера вршии Ватрогасна станица у Младеновцу, који имају право изрицања мандатних казни у износу од 10.000 динара за непоштовање закона.

Ова област прецизно је регулисана Законом о заштити од пожара и то члановима : 46, 49, 50 и 84


ПРИЛОГ : ЗАКОН О ЗАШТИТИ ОД ПОЖАРА

Плакати и флајери о штетности паљења жетвених остатака биће доступни и у месним заједницама на територији градске општине Младеновац.

.

alt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.