Актуелности

Отворен Руски центар у Младеновцу

Објављено у Актуелности.

Амбасадор Руске Федерације у Србији, Александар Конузин и председник Градске општине Младеновац, Бранислав Јовановић отворили су канцеларију Руског центра у просторијама младеновачког Спортско – рекреационог центра.


На иницијативу организацијa "Словенски мост", Уније послодаваца - Младеновац и уз покровитељство Градске општине Младеновац, данас отворени "Руски центар" ће бити информативни пункт за будућу привредну, економску и културну сарадњу два народа. Преко "Руског центра" наши суграђани и организације ће на најбржи начин добити све неопходне информације о школовању, привредној и културној сарадњи са установама и поједницима из Руске Федерације.

Поздрављајући госте, Бранислав Јовановић, председник Градске општине Младеновац, нагласио је да два народа везује традиционално пријатељство.

– Почетком овог месеца широм света обележен је дан победе над фашизмом. За разлику од других европских држава и земаља из нашег окружења Срби никада нису били део фашистичке идеје и силе која је у Другом светском рату опустошила Европу и свет. Са поносом можемо да кажемо да није било ни једног Србина који је ратовао на Источном фронту. Наш град, дугује своју слободу трупама Црвене армије која је са партизанским јединицама учествовла у ослобађању Младеновца од окупатора.

Драги пријатељи, ја не желим да смрт и вековно страдање буду једина ствар која ће повезивати Србе и Русе. Отварањем "Руског центра" у Младеновцу данас почињемо да градимо мост и најкраћу везу између нашег града и Русије. Овај посао смо започели почетком године када је наша делегација срдачно примљена у граду Иванову, а настављамо га данас. Односи два народа нити морају, нити требају да се развијају само на нивоу званичних државних структура.

Сведоци смо да се много јаче и присније везе између људи остварују у непосредној сарадњи региона, општина и градова. Као председник општине Младеновац, захваљујем господину Конзину што својим присуством и залагањем, даје велику подршку овој сарадњи.

Врата "Руског центар" ће бити увек отворена за све наше грађане - ученике, студенте, привреднике и уметнике који ће овде најбрже добити информације и успоставити везе са својим колегама из Русије. Драги суграђани, од данас Русија више није далеко. Русија је у Младеновцу – рекао је Јовановић.

Амбасадор Александар Конузин, се захвалио домћинима на срдачном пријему.

– Веома ми је драго што могу да вас поздравим поштовни председниче општине као и грађане Младеновца. Велико је задовољство видети људе који су дошли на отварање нечега што има директну везу са мојом земљом. Традиције која нас повезује је вишевековна веза између Руса и Срба. Изузетно ми је драго што данас одржавамо ту традицију, а такође ми је драго што у Младеновцу има људи, Срба који говоре руски језик. Желимо да помогнемо свима који хоће да уче овај велики словенски језик, а ово кажем данас, на наш заједнички празник Ћирила и Методија, великих словенских просветитеља који су нам поклонили велику азбуку.

Сваки словенски народ има богату културу, а заједно чинимо једно огромно словенско племе. Зато је преко потребно да комуницирамо и размењујемо достигнућа. Веома сам задовољан што овај рад наилази на подршку на државном нивоу. Драго ми је што сам чуо да верујете у Русију. Када је у марту овде боравио премијер Русије господин Путин, врло једноставно је дао дефиницију наших односа са Србијом. Рекао је да све оно што је добро за Србе, добро је и за Русе. Хвала вам још једном на топлом пријему и свима желим срећу и добро здравље – рекао је Конузин.

По завршетку церемоније отварања "Руског центра", Хор ОШ "Момчило Живојиновић", КУД "Извор" и "Војвода Јанко Катић", као и соло певачи приредили су присутнима културно уметнички програм састављен од традиционалних руских и српских песама и игара.