Актуелности

Обележен Дан сећања у Малом Пожаревцу

Објављено у Актуелности.

Председници три Градске општине, Младеноваца, Сопота и Гроцке, Бранислав Јовановић, Живорад Милосављевић и Радован Тодоровић, положили су данас венце на спомен обележје у Малом Пожаревцу, месту где је немачки окупатор пре 68 година починио један од најстрашнијих злочина на простору северне Шумадије.

Градска општина Младеновац била је домаћин данашње манифестације одавања почасти стрељаним родољубима из ове три општине. Фашистички окупатор је 26. маја 1943. године у Малом Пожаревцу стрељао 125 заробљеника из логора Бањица.

У име овогодишњег домаћина скупа присутнима се обратио Бранислав Јовановић, председник Градске општине Младеновац. Он је нагласио да својим присуством чувамо сећање на један од најпотреснијих догађаја овог краја.

– На данашњи дан, 1943. године, овде, на раскрсници наше три општине, фашисти су стрељали 125-оро наших суграђана и заточеника доведених из Бањичког логора. Већину су чинили млади и образовани људи пред којима је тек био живот. По тадашњим законима трећег рајха прављеним за Србе, овај ратни злочин је био одмазда за погибију два немачка војника и рањавање једног, код железничке станице Дражањ.

Овим злочином фашисти су убили много више од 125 људи. Убили су стотине њихових нерођених потомака - деце, унука и праунука, који би да тог 26. маја 1943 године није било, данас живели са нама. Утолико је овај злочин био страшнији и погубнији за наш крај. Нама, који се сваке године трудимо да у времену заборава очувамо сећање на овај дан, преостаје да будемо упорни и истрајни у томе. Градска општина Младеновац, као и наше комшије и пријатељи из Сопота и Гроцке, учиниће све да ово место, ови људи и овај злочин не буде никада умањен и заборављен – рекао је Јовановић.

Грађани, родбина, потомци, ученици као и представници општинских и градских делегација СУБНОР-а, општинских одбора СПС-а такође су одали почаст стрељаним родољубима.

Код железничке станице Дражањ, на прузи Београд - Мала Крсна, 12. 05. 1943. године 1. чета Космајског НОП одреда убила је из заседе 2 и ранила једног немачког војника 977. landessicen батаљона. То је био повод војноуправном команданту Србије, генералу Paulu Baderu, да нареди за одмазду стрељање 125 талаца. Одмазду је извршио штаб 104. ловачке дивизије 26. 05. 1943. На стрељање у Малом Пожаревцу била је спроведена и група заточеника из Бањичког логора. Плакат је штампан двојезично са саопштењем о овом догађају и лепљен по улицама Београда.