Актуелности

Пријатељство дуго 48 година - вредна донација од братске општине Горња Радгона из Републике Словеније

Објављено у Актуелности.

У општину Младеновац стигла је вредна донација Добровољног ватрогасног друштва Горња Радгона из Републике Словеније, возило за гашење пожара на висинама марке „мерцедес - бенз“ са лествама дугим 28 метара. Овај поклон Младеновчанима од драгих пријатеља уручен је Добровољном ватрогасно – спасилачком друштву (ДВДС) Младеновац на свечаности која је приређена испред Спортског центра "Љубомир Ивановић Геџа".
Kључеве возила представнику ДВДС Младеновац уручио је председник ПГД Горња Радгона, Томаж Мунда.
 
У име грађана Младеновца на вредном поклону пријатељске општине захвалио се председник Градске општине Младеновац, Владан Глишић.
 
„Истинско пријатељство две општине траје пуних 48 година, а садржајну и богату сарадњу и размену искустава и идеја олакшали су заједнички историјски корени као и тежња да чувамо и негујемо наше пријатељство.Трудили смо се да постојаћу сарадњу подигнемо на виши ниво са уверењем да је рад и залагање у корист грађана и институција вредно труда. Данас смо у прилици да присуствујемо још једном племенитом гесту солидарности између братских народа. Велико хвала господину Станиславу Ројку, жупану општине Горња Радгона и господину Томажу Мунди, председнику Добровољног ватрогасног друштва на вредном поклону.
Уверен сам да ћемо у будућности на чврстим темељима пријатељства и братских односа, са још већом енергијом и вољом градити и одржавати наше пријатељство, међусобно се уважавати, подржавати и још чвршће и интезивније повезивати.
Братимљење две општине почело је пре 48 година на једном мосту на реци Мури. Наша је обавеза да наставимо да градимо мостове заједништва као што то чинимо данас. Велике поздраве упућујем грађанима општине Горња Радгона, а драгим гостима желим да се осете као код своје куће јер Младеновац и јесте њихова друга кућа. Драги пријатељи, о нама ће говорити само наша дела“, рекао је Глишић.
 
Жупан општине Горња Радгона, Станислав Ројко, пренео је најтоплије и најсрдачније поздраве и поруке пријатељства из ове општине.
 
„Наше пријатељство морамо да наставимо да негујемо и у наредном периоду. Оно што је било јуче је прошло, важно је оно што ће бити сутра. Сутра морамо да изградимо заједничку Европу, заједно да идемо путем који доноси боље.
 
Ово је мали корак за наше људе али је велики корак за наше пријатељство. Уверен сам да ће наша сарадња која је почела на мосту пријатељства ићи добрим путем. Нека нас наше амбиције удружују у искреним борбама за успех. Хвала вам на гостопримству. Хвала вам на ових 8 година од када сам на месту жупана, увек сам волео да долазим код вас и сигуран са да ће наше пријатљство трајати заувек“, рекао је Ројко.
 
Председник ПГД Горња Радгона Томаж Мунда је рекао да је иницијатива у вези са донацијом возила покренута 2019. године, али да се са реализацијом каснило због епидемиолошке ситуације проузроковане корона вирусом.
 
„Данас смо ту и јако сам срећан због тога. Хвала свима на гостопримству. Надам се да ће ово возило доста помоћи вашим ватрогасцима, а ми ћемо вам увек бити на располагању. Сигуран сам да овде нисмо последњи пут. Хвала вам много на свему“.
 
У знак добродошлице, пригодан културно-умметнички програм извели су хор ОШ "Бора Лазић" из Влашке, КУД "Славко Манојловић" и КУД "Љубомир Ивановић Геџа" са сплетом народних песама и игара из Србије и Словеније. Хору Основне школе "Бора Лазић" придружио се и виртуоз на хармоници, члан Простовољног гасилског друштва Горња Радгона, господин Бењамин Мајц.
 
Догађају су присуствовали и начелник Управе за вандредне ситуације Града Београда Милан Васовић, командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд, Милош Мајсторовић, као и представници Добровољног ватрогасног друштва "Матица" Земун.
Општине Горња Радгона и Младеновац далеке 1974. године потписале су одлуку о братимљењу и поред турболентних времена које су задесиле бившу Југославују, то пријатељство и данас траје.
Vatrogascislovenci1
Vatrogascislovenci2
Vatrogascislovenci3
Vatrogascislovenci4
Vatrogascislovenci5