Актуелности

Прослављен Дан општине Младеновац

Објављено у Актуелности.

Доделом јавних признања, пред препуном салом биоскопа, синоћ је на Свечаној академији обележен 2. август – Дан општине Младеновац.

Поред грађана Младеновца, јучерашњој свечаности присутвовао је Драган Ђилас, градоначелник Београда. Такође, гости наше општине били су и председници општина Смедеревска Паланка, Топола, Аранђеловац, Сопот, Нови Београд, Панчево, Лазаревац као и представници градске општине Врачар.

Прославу Дана општине Младеновац увеличали су и Војислав Михајиловић, бивши градоначелник Београда као и књижевници Милан Комненић и Слободан Ракитић. Пригодан програм за госте примремили су малишани из Предшколске установе "Јелица Обрадовић", Хор црквене општине "Рајковац" и КУД "Шумадија" из Влашке.

Академија је отворена поздравним говором Дејана Чокића, председника градске општине Младеновац, који је добитницима јавних признања честитао на признањима у своје име и име свих грађана Младеновца.

– Желим вам добродошлицу на дан када обележавамо 119 година oд указа Краља Александра Обреновића, којим је Младеновац проглашен за варошицу. Хвала вам што сте се одазвали нашем позиву да присуствујете свечаности поводом Дана општине Младеновац, једног од најзначајнијих датума из историје нашег града. Верујем да делим задовољство свих грађана Младеновца, јер је данас са нама градоначелник Београда, господин Драган Ђилас.

Прошли век је мењао наш град који је делио судбину Србије. Младеновац је рушен и обнављан, окупиран и ослобађан. Људи су одавде одлазили и враћали се. Па ипак, у историји сваког града постоје преломне године и датуми који одређују његову будућност и будућност његових грађана.

Ако је изградња пруге Београд - Ниш пре 130 година била пресудна за рађање нашег града, онда је сигурно 1971. година била важна за његов развој. Те године Младеновац је постао београдска општина. Младеновац је постао део Београда иако је било доста оних који су сматрали да Београду не треба општина попут Младеновца али и оних који су мислили да Младеновцу не треба Београд. Године су показале да ни једни ни други нису били у праву.

Добитницма овогодишњих јавних признања желим да у своје лично име, као и испред наших суграђана, честитам на заслуженим наградама. Својим радом сте учинили да наш град и наша села постану препознатљиви по истинским вредностима и на томе вам захваљујем.  Надам се да смо данас разуверили све оне који тврде да се вредна дела најмање цене у сопственој средини.

Нема сумње да су људи који данас добијају Јавна признања општине Младеновац то свакако заслужили, али признање свих нас заслужују и многи који данас нису са нама.  Сви Младеновчани који су данас уместо у овој сали, на својим њивама, радним местима и који свакодневно искрено и поштено раде свој посао заслужују да им се захвалимо. Док је таквих људи наш град има будућност. Драги пријатељи, хвала свима и честитам вам Дан градске општине Младеновац – рекао је Чокић.

Грађане Младеновца поздравио је Драган Ђилас, градоначелник Београда. Он је честитао грађанима Младеновца Дан општине и подржао општинску власт.

– Данас сам овде да подржим новог председника општине и мог блиског сарадника и да похвалим то што овде у Младеновцу има пуно странака у власти које се залажу за заједнички рад и које представљају што више грађана. Очекујем да се коалиција која данас води Младеновац тако си понаша. Знам да овде има доста људи који нису из странака, а који воде важне области за општину. Жеља ми је да покушамо да међу људима у Младеновцу пронађемо заиста оне најбоље и да им понудимо да оно што најбоље знају раде за своју општину.

Град Београд је у претходним годинам доста уложио у инфраструктуру али и у децу, породиље, труднице и наставићемо са тим стварима, али жеља нам је да се у наредне четири године што више бавимо привредом.

Младеновац је једна од општина у Србији која је највише погођена транзицијом и где је највише радних места изгубљено. Највећи је проценат незапослености од свих београдских општина. Обавеза председника општине, мене и свих људи који имају неки утицај јесте да неправе помак.

Почели смо да примремамо привредну зону и град ће у следећем буџету одвојити средства за то, а очекујем да ће и Република Србија одржати своје обећање јер у Београду постоје општине у којим је стандард нижи него на југу Србије. Оно што смо обећали и радили у претходне четири године са старим председником општине који ми је био близак сарадник, и драго ми је што је и даље у овој причи са нама, ми смо и испунили. Нећемо обећавати оно што не можемо да урадимо.

Неки су мислили да је због кампање, али обећање да ће Младеновчани долазити у Београд без плаћања друмарине,  испунили смо. Обећавамо да ћемо се бавити привредом и омогућити да људи добију посао и верујте ми у томе ћемо доста успети.

Наставићемо да се бавимо конкретним ствaрима, да решавамо људске проблеме, а високу политику оставимо по страни. За нас, за Дејана, највиша политика која постоји је политика којом неком човеку помогнете да добро живи. Нема веће ствари од тога. То је велика привилегија и велика одговорност. Очекујем да се руковоство градске општине Младеновац понаша на тај начин и да заједно градимо наш вољени Београд – рекао је Ђилас.

Добитницима Јавних признања уручене су награде. Захвалнице градске општине Младеновац добили су Никола Милојевић, голман ФК "Борац" из Чачка, Страхиња Стојковић, председник Омладинске културне организације Младеновац, Реља Тодоровић, професор физичког васпитања у пензији, Добривоје Доца Тодоровић, фрулаш из Влашке, Бранко Мирковић и Немања Маркићевић, ученици Техничке шкле, за освојено прво место на европском такмичењу "Банке у акцији" 2012. године, Бранислав Бјелић и Никола Новичић, за освојено прво место на републичком такмичењу "Титан" 2012. и Давид Костић и Филип Станковић, за освојено друго место на републичком такмичењу "Титан" 2012. и прво место  на републичком такмичењу "Титан" 2011. године као и хранитељска породица Јовановић.

Добитници Повеље су Одбојкашки клуб "Младеновац", Ненад Ивановић из Кораћице, добитник низа међународних признања на такмичењима из области класичне музике за хармонику и директорка Основне музичке школе "Стеван Христић" у Младеновцу, Нада Торбица Ђокић.

Новоуспостављено признање "Почасни грађанин Младеновца" додељено је Александру Петелину, посланику Ивановске обласне Думе, којем ће ово признање бити уручено приликом посете крајем месеца.

Највише општинско признање Грб градске општине Младеновац уручен је др Небојши Цветковићу, директору Предшколске установе "Јелица Обрадовић". Цветковић се захвалио на додељеном признању и на указаној части.

– Поносам сам што сам рођен, живим и радим у Младеновцу. Сва друштва, државе и градови која мисле о свом просперитету улажу у будућност, а то су деца. Предшколска установа "Јелица Обрадовић" уз подршку Секретаријата за дечију заштиту града Београда и општине Младеновац, обезбедила је изузетне услове за боравак деце. Поред великих улагања наша установа предњачи у Србији по програмима усмереним на образовање, васпитање и здравље деце.

Добар пример за то је спортски вртић "Брезе", јединствен вртић у Србији и региону. Многи су у више наврата истакли да је Предшколска установа у Младеновцу најбоља у Србији.

 

Искористио бих овај тренутак да се на овом високом признању захвалим председнику општине Младеновац, Комисији за доделу јавних признања, одборницима Скупштине општине Младеновац, свом предлагачу, запосленима Предшколске установе, својој породици и највећу захвалност упућујем граду Младеновцу.

 

Након Свечане академије, прослава Дана општине настављена је у Атријуму Фонтане где су ученице Техничке школе приказале своје моделе, а младеновачка група Cotton Pickers одржала концерт.