Актуелности

Прослава Дана општине Младеновац

Објављено у Актуелности.

Уз присуство многобројних гостију, Свечаном академијом и доделом јавних признања, обележен је 2. август, Дан општине Младеновац.

Прослави Дана општине присуствовале су делегације побратимске словеначке општине Горња Радгона, побратимског руског града Иванова, представници општина Лазаревац, Сремска Митровица, Аранђеловац, Врања, Борислав Стефановић, републички посланик Демократске странке, Владан Глишић, члан Старешинства Покрета Двери, одборници, директори младеновачких фирми, јавних предузећа, школа, као и остале званице.

Током програма Свечане академије представљен је развој наше општине у светлу обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата. Наведени су значајни датуми и и људи који су економски и културно обликовали историју нашег града пре и после овог великог историјског догађаја. За музички део програма била је задужена Бојана Николић са својим бендом.

Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, доделио је овогодишњим добитницима јавна признања, а на основу одлуке Скупштине градске општине Младеновац. Обраћајући се присутнима, Чокић је рекао :

Драги суграђани, поштовани добитници јавних признања, уважени гости и пријатељи.

Желим вам добродошлицу на дан када обележавамо 121 годину oд указа Краља Александра Обреновића, којим је Младеновац проглашен за варошицу. Хвала вам што сте се одазвали позиву да присуствујете свечаности поводом Дана општине Младеновац.

Добитницма овогодишњих јавних признања желим да у своје име, као и у име грађана Младеновца, честитам на заслуженим наградама. Сви они, појединци и институције, доказ су да се добробит наше општине може и мора ставити изнад свега.

Дан општине је и прилика када и лично желим да се захвалим свим знаним и незнаним суграђанима, у ближој и даљој прошлости, који су својим радом и животом дали допринос напретку нашег Младеновца.

Поштовани Младеновчани, сви знамо за усуд српских подела. Знамо колико су нас те поделе као нацију и државу, коштале кроз историју. Наша општина није изузетак. Сведоци смо страначких и интересних подела, сујета и острашћености, које држе наш град у вакуму. Данас ми је као председнику општине драго што смо бар у кризним данима, као што је то недавно било током тешких поплава, показали јединство и солидарност свих Младеновчана.

Потребу да превазиђемо сопствене слабости и поделе нисам случајно поменуо. Младеновац је животно везан за Београд.  Школе, обданишта, спортски терени, путеви, улична расвета, сва она помоћ која се види и не види, доказ је те повезаности. Зато бих желео да се овом приликом захвалим бившем градоначелнику Београда, господину Драгану Ђиласу и његовим сарадницима који су конкретним делима показали да су пријатељи Младеновца. Могао бих дуго да набрајам све оно што смо урадили захваљујући њиховом разумевању и искреном убеђењу да је Младеновац део Београда. Уместо тога, само ћу пожелети да у будућности имамо макар део тог разумевања, што ће свакако сви грађани Младеновца осетити.

Ипак, највећа одговорност за бољи живот Младеновца лежи на нама самима. Ту сам одговорност преузео када сам изабран за председника општине. Не бежим од тога. Прихватам на свој рачун све кривице, сопствене и туђе. Убеђен сам да Младеновац има будућност. Привредници који успевају да раде и под тешким условима, пуни апртмани Института "Селтерс", укрштање главних саобраћајница на нашој територији, плантаже воћа, произвођачи хране, Космај и наша језера, све је то здрав темељ за стварање лепшег Младеновца. Да би то тог циља дошли требаће нам много више рада, упорности и јединства.

Уверен да ће тако и бити, драги Младеновчани, срећан вам Дан општине - истакао је Чокић.

Највеће општинско јавно признање, Грб градске општине Младеновац, додељен је прим. др Томиславу Малишићу, бившем директору Института за рехабилитацију "Селтерс". Малишић је 1974. године преуредио стару бањску зграду на Селтерс - бањи у Младеновцу и у њој отворио Завод за медицину рада и рехабилитацију, чиме је значајно унапредио и развио медицину рада за око двадесет хиљада запослених Младеновчана.

Малишић се захвалио Младеновцу, општини, председнику и као је рекао "свима који су процењивали ко ће добити ово значајно признање."

- Мени посебну част и задовољство чини то што сам у оваквом дивном друштву, младих и перспективних људи који гарантују будућност овом граду. Дивно је то што су доминирале хуманитарне делатности, што је доминирала струка, наука и образовање. Све оно што чини једну средину заначајном и што јој гарантује будућност. Захваљујем се овом граду који уме да се одужи човеку, иако понекад помислимо супротно.

Морам да истакнем, да ми је ово велико признање општине Младеновац посебно драго јер га добијам из руку председника Чокића, праунука Живадина Чокића, ратног хероја и часног српског домаћина. Читајући његову књигу мемоара, питао сам се "Боже, тај човек који је из рата изашао са Албанском споменицом и медаљом за храброст Милоша Обилића, да ли је он био више човек, јунак или хуманиста"

Мислим да би се поносио својим унуцима и праунуцима, а ја се надам да се они поносе њиме. Поносан сам, не толико на оно што сам урадио, већ да то и данас поред свих недаће кроз које друштво пролази задњих двадесет година, опстаје и ради. Селтерс је и данас научно - наставна база, и даље је стручан центар за рехабилитацију и за реуматологију, сам врх медицинске струке и науке у тој области. Мом Селтерсу и мом граду желим даље успехе и наредак – рекао је Малишић.

Мали грб градске општине Младеновац додељен је Милици Милошевић, чланици Атлетског клуба "Младеновац", која је у  својој досадашњој атлетској каријери остварила запажене спортске резултате. Милица је у више наврата била првак Београда у различитим старосним категоријама, победник трке коју је организовао РТС, првак Србије у категорији млађих пионирки, победник НЕСТЛЕ лиге - незваничног прванства Србије за основне школе. Поред спортских успеха, Милица Милошевић је показала изузетне резултате у систему основног образовања и претходне школске године проглашена је за ученика генерације ОШ "Коста Ђукић" у Младеновцу.

Повељa градске општине Младеновац за област привреде додељена је предузећу Kotex-promet d.o.o. из Младеновца. Ово предузеће је захваљујући свом производном програму у току претходне године, успело је да забележи пораст у броју запослених, као и броју пословних партнера из иностранства.

Са преко 30 запослених у оквиру предузећа, у току претходне године започело је сарадњу са најпознатијим светским компанијама из области моде, ауто и авио индустрије, а преко извоза сировина сарађује са предузећима у Турској, Италији, Аустрији, Немачкој, Босни.

Повељу градске општине Младеновац за област културе додељена је Основној музичкој школи "Стеван Христић" са седиштем у Младеновцу, која ове године слави јубилеј - 20. година постојања и рада. Школа је у току претходне школске године организовала многобројне стручне активности у оквиру школског програма које су допринеле подизању квалитета наставе и организовала или учествовала у низу манифестација које чине културну сцену Младеновца.

Признање Почасни грађанин Младеновца додељено је Драгану Ђиласу, бившем градоначелнику Београда. Како је речено " Уређење и градња нових вртића, помоћ бебама, трудницама и пензионерима, изградња десетина километара нових путева, реконструкција школа, изградња фискултурне сале у Јагњилу и водовода у Великој Крсни као и укидање путарине за Младеновчане само су мали део онога што је уз помоћ Града Београда урађено у претходних пет година у општини Младеновац.

Због праведног и једнаког третмана Младеновца са осталим београдским општинама, због унапређење квалитета живота Младеновчана, због несебичне и искрене помоћи, признање Почасни грађанин, додељено је Драгану Ђиласу, бившем градоначелнику Београда и великом пријатељу Младеновца."

Захваљујући се на признању, Ђилас је рекао да није човек који је добијао пуно награда и да му признање општине Младеновац утолико више значи.

- Мислим да највише о сваком од нас говори оно што остаје иза нас. Оно што сам данас овде видео као најлепше јесте чињеница да је једна девојчица, која је сјајан ђак и велики спортиста, добила признање. Такође, да је признање добио и господин Малишић, човек који је имао визију да направи један велики искорак у оним временима која и дан данас функционишу.

То је вероватно судбина свих визионара, да им се ода признање тек кад прође доста времена, а да у току свог рада доживе много неправди и свега осталог, али то ваљда тако иде у овој Србији. Много смо заједно радили, хвала председнику Дејану Чокићу, хвала свим људима који су заједно са мном сарађивали. Свако обданиште, километар пута, водовода, и фискултурна сала, остаје за нама и користиће их и деца и старији Младеновчани. Поносан са на то што су напокон људи који живе у Младеновцу део Београда и не морају да плаћају друмарину да би дошли до центра свог града.

Верујте ми то је било теже урадити него направити обданиште и све оне километре пута. Сјајно смо сарађивали, дела ће говорити наредних година о ономе што смо урадили. Хвала вам што сте се у овом тренутку сетили мог доприноса и ово велико признање ме је учинило поносним што данас стојим пред вама – рекао је Ђилас.

Захвалнице градске општине Младеновац добили су Активисти Канцеларије за младе за изузетну хуманост и солидарност у акцијама прикупљања и пружања помоћи грађанима на подручјима угроженим у поплавама у мају месецу текуће године и Виолета Јовановић, менаџер у ТЦМ кафе-у, за изузетну посвећеност и пожртвованост приликом прикупљања хуманитане помоћи за пострадале у поплавама.

Плакета градске општине Младеновац, додељена је Наташи Милетић, раднику Управе градске општине Младеновац. Плакета је додељена за успешно извршавање радних задатака и обавеза, посвећеност и преданост послу.

Плакете су такође додељене Ивану Икићу, Микану Миросавићу, Богдану Марковићу, Дејану Лазаревићу, Горану Чабрилу, Црвеном крсту Младеновац, Пренку Прекпаљају, Ватрогасној јединици Младеновац и Полицијској станици Младеновац.

 

 

 

 

Младом кошаркашу Огњену Добрићу поклоњени су медаљони "Српске војводе" док је Војислав Михаjиловић, бивши градоначелник Београда добио медаљоне "Руски цар и српски краљеви"

 

 

 

 

 

 

Александар Бадалов, депутат Думе града Иванова, у име градоначелника Иванова, уручио је председнику општине Младеновац, Дејану Чокићу, икону Богородице са Христом.