Актуелности

Војни одсек ускоро на новој адреси

Објављено у Актуелности.

 

Током посете председника Привременог органа, Владана Глишића, Центару Министарства одбране Младеновац, постигнут је договор да се Војни одсек са досадашње локације пресели у просторије градске општине Младеновац.

Председник Привременог органа градске општине Младеновац, Владан Глишић и начелник Регионалног центра Министарства одбране Београд пуковник Драган Стојчић обишли су 22. децембра просторије Центра Министарства одбране Младеновац ради сагледавања услова живота и рада запослених. Како је утврђено да постојеће стање, због тешких и небезебедних услова за рад, угрожава функционисање ове службе, брзо је постигнут договор да се уђе у процедуру премештаја Војног одсека на нову локацију - у објекат бивше Управе прихода, у улици Космајска бр. 3.

Како је рекао начелник Регионалног центра Министарства одбране Београд, пуковник Драган Стојчић, од формирања Центра Младеновац ово је била прва посета и обилазак од стране представника општинске администрације.

– Званичним захтевом Регионалног центра Министарства одбране Београд општини Младеновац отпочела је процедура премештаја Центра на нову локацију, чиме се решава вишегодишњи проблем, на задовољство припадника Центра, као и грађана општине Младеновац који по више основа регулишу своја права и обавезе у Центру. Важно је да будемо у условном објекту јер ми интензивно сарађујемо са више служби на територији општине Младеновац.

Са Полицијском станицом Младеновац сарадња се огледа у теренској провери адреса за војне обвезнике и регруте који подлежу увођењу у војну евиденцију. Органи МУП-а редовно обавештавају Центар о променама статуса држављанства код војних обвезника.

Средње школе на територији надлежности достављају спискове својих ученика и током целе године активно учествују у увођењу регрута у војну евиденцију, где Центар Министарства одбране Младеновац предњачи у односу на друге центре. Матичне службе ГО Младеновац и Сопот редовно достављају податке из своје надлежности, као што су подаци из евиденције, изводи из Матичне књиге умрлих и друге податке који су неопходни за рад Центра Министарства одбране Младеновац – рекао је Стојчић.

Иначе, Центар Министарства одбране Младеновац је формиран 2010. године и територијално је надлежан за Градске општине Младеновац и Сопот.

 

Центар Министарства одбране Младеновац је организациона јединица Регионалног Центра Министарства одбране Београд и обавља послове из делокруга планирања припрема за одбрану  војне, радне и материјалне обавезе.

Садашње стање је такво да је Центар је размештен у војном објекту, на адреси Краља Александра Обреновића 19, приземље, и користи укупно око 80 квадрата простора. Просторије где је смештен Центар су у лошем стању, пре свега, због старости објекта.

Објекат је у Мастер плану Владе Републике Србије и предвиђен је за продају, зашта је заинтересована општина Младеновац.