Актуелности

Одржан Сабор виноградара и воћара

Објављено у Актуелности.

 

Поводом 14. фебруара, Светог Трифуна славе Удружења виноградара и воћара општине Младеновац, одржан је 19. Сабор произвођача вина и ракије у Мотелу "Војиновић". Генерални спонзор сабора је градска општина Младеновац. 

Сабор се традиционално организује како се би се посепешио развој виноградарства и воћарства на подручју општине Младеновац где је од 25.000 хектара обрадивих површина, преко 5.000 хектара је под засадима винограда и воћњака. Удружење виноградара и воћара општине Младеновац има преко 280 чланова, а ове године учествовало је 72 произвођача ракије и вина, са 128 узорака, односно 44 узорака вина и 84 узорака ракије. 

Стручна комисија на челу са проф. др Слободаном Јовићем, нашим најпознатијим енологом, оценила је најбоља вина и ракије произведена у 2015. години. На слави Удружења, додељене су награде најбољим произвођачима у категоријама бело вино, розе, црвено вино, шљивовица, лоза и воћна ракија. Домаћини славе била су браћа Живомир и Војислав Ивановић из Кораћице. 

Овогодишњи Сабор, отворио је Владан Глишић, председник Привременог органа градске општине Младеновац. Он је домаћинима честитао славу и поздравио Његову екселенцију Филипа Пинингтона, амбасадора Канаде у Србији, који је са супругом био гост Удружења виноградара и воћара и општине Младеновац. 

– Посебно ми је задовољство што је данас са нама Његова екселенција амбасадор Канаде у Србији, господин Филип Пинингтон, редовни представник своје државе на свечаности освећења Спомен - чесме "Црквенац" и пријатељ наше општине. Ваша екселенцијо, господине Пинингтон, хвала вам на посети и добродошли у Младеновац. 

Као председнику Привременог органа градске општине Младеновац, али и лично, као пријатељу и познанику многима од вас, драго ми је да што сам са вама на обележавању ваше славе као и 19. Сабора виноградара и воћара општине Младеновац.

Мислим да не треба посебно истицати да су воћари највиталнији део младеновачке пољопривреде чији су производи својим квалитетом увек налазили пут до домаћих и страних купаца. У тешким економским временима, много пута сте показали и доказали да сте способни, вредни и сналажљиви домаћини. 

Општина Младеновац вам дугује захвалност јер сте квалитетом својих производа трајно везали име наше општине за нешто квалитетно што је данас реткост. Драго ми је што је градске општине Младеновац у прилици да буде покровитељ окупљања и дружења оволиком броју домаћина из наше општине. Још једном желим да вам честитам славу и да вам пожелим добро здравље, родну годину и наравно добру бербу – рекао је Глишић.

Његова екселенција Филип Пинингтон амбасадор Канаде у Републици Србији, захвалио се домаћинима на позиву и добродошлици. 

– Посебно сам почаствован што сам позван на вашу славу Светог Трифуна. Председник Удружења ми је показао награђене ракије и вина и предложио да пробам све узорке, даћу све од себе да то учиним али сумњам да ћу успети. 

Чуо сам да је прошле године тестирано пеко 160 узорка и ја вам се дивим и честитам свим победницима. 
Желео бих да кажем нешто о винарству у Србији.

Знам да покушавате да развијете ову грану пољопривреде како би, између осталог, привукли и туристе. Регија Нијагариних водопада данас је једна од водећих области у свету по производњи вина. То је успело јер се група произвођача, попут вас, удружила и дала све од себе да развију културу виноградарства. То је само једна од успешнх прича из Канаде и вама желим исти успех.

Представницима градске општине Младеновац и организаторима желим да се захвалим на добродошлици и позиву. 

Желео бих нешто да кажем и у име своје супруге која је данас са мном. У Северној Америци данас се слави Свети Валентин, дан када се чини нешто посебно за особу коју волите. Хвала вам што сте ми омогућили да ваша добродошлица буде и мој поклон супрузи – рекао је Пинингтон. 

Награде :

Бела вина

1. место - др Петар Нешић, Мала Врбица

2. место - Владимир Марић, Кораћица

3. место - Миодраг Прокић, Дубона

Вино розе и ружица

1. место - Дарко Благојевић, Село Младеновац

2. место - Урош Пантић, Рајковац

3. место - Слободан Марковић, Велика Крсна

Црвено вино

1. место - Владимир и Немања Вукадиновић, Границе

2. место - Жељко Живановић, Кораћица

3. место - Урош Пантић, Рајковац

Шљивовица

1. место - Милош Пантић, Рајковац

2. место - Милан Аврамовић, Дубона

3. место - Милисав Марковић, Пружатовац

Комовице - лозе

1. место - Жељко Живановић, Кораћица

2. место - Милош Пантић, Рајковац

3. место - Миодраг Спасојевић, Кораћица

Воћне ракије

1. место - Жељко Живановић, Кораћица

2. место - Владимир Марић, Кораћица

3. место - Милан Велимировић, Младеновац