Актуелности

Насилници у породици на мети ОЈТ-а

Објављено у Актуелности.

 

Током прошле године Основном јавном тужилаштву у Младеновцу је због кривичног дела насиље у породици поднета кривична пријава против 176 лица од којих је за одређени број лица по налогу OJT-a одређено задржавање. За већину задржаних лица је по предлогу Тужилаштва одређен притвор.

Колико је важно брзо деловати у случајевима насиља у породици најбоље сведоче неки од најстрашнијих злочина које Младеновац памти. Како су истрага и штампа откривали у овим случајевима, нажалост тек после почињених злочина, управо је дугогодишње насиље у породици доводило до крвавих епилога.

Током прошле године, ефикасно процесуирање овог облика криминала представљало је један од приоритета у раду Тужилаштва, рекао нам је Иван Конатар, вршилац функције јавног тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Младеновцу, надлежном за територије три градске општине - Младеновца, Сопота и Барајева.

Ипак, оно што свакако забрињава је значајно повећање броја осумњичених лица за кривично дело насиље у породици. Док је 2015. године било 94 пријаве, прошле године та бројка се попела на преко 170 пријава. Ако је некада и било правила у овим случајевима више их нема. Починиоци су различите старости, образовања, социјалног статуса, било је тешких и лаких физичких повреда повреда, случајева психичког узнемиравања ...

– Тужилаштво у свом раду инсистира на пооштравању казнене политике за ово дело, па бих као важан податак истакао да је током 2016. године једног учиниоца овог дела, на наш предлог, Основни суд у Младеновцу првостепено осудио на казну затвора у трајању од десет година, што представља преседан у казненој политици и сигурно изузетно снажно утиче на плану генералне превенције овог облика криминалитета – каже Конатар.

Како би се адекватно и ефикасно реаговало када је у питању сузбијање овог облика криминалитета, а посебно на плану превенције, на месечном нивоу се одржавају састанци између представника Тужилаштва, подручних полицијских станица, одељења градског Центра за социјални рад и медицинских установа, ради координације деловања и размене информација.

На састанцима се разматрају ризични случајеви како би се на време деловало, а Конатар најављује да ће Тужилаштво закључити са релевантним органима и институцијама на нивоу града Београда,  Споразум о међусекторској сарадњи у примени Општег протокола о поступању органа, орагнизација и установа у ситуацијама насиља над женама.

Посету ОЈТ-у искористили смо да са тужиоцем Конатаром прођемо кроз 2016. годину и видимо шта је обележило њихов рад. Стиче се утисак да су се за разлику од неког прошлог времена када се интелектуална енергија и ресурси Тужилаштва усмеравали на то шта су Кристијан и Балерина једно другоме рекли и радили на "Фарми", ствари мало промениле ...

ЛИЧНА КАРТА ОЈТ-а. Основно јавно тужилаштво у Младеновцу је надлежно за територије градских општина, Младеновац, Барајево и Сопот, три поткосмајске општине са преко 100.000 становника, разуђеном територијом и путном мрежом. Укупно двадесетак запослених у Тужилаштву покрива ову територију, док је свакако највећи терет на обрађивачима предмета -  пет заменика тужиоца и два тужилачка сарадника.  Иван Конатар  је на место в.ф. јавог тужиоца дошао 1. јануара 2016. године. Био је заменик у првом Основном јавном тужилаштву у Београду, где је радио као руководилац Одељења за поступање у предметима са коруптивним елементом. Завршио је Правни факултет у Београду где је и магистрирао. Рођен је 1978. године у Пријепољу.

КРАЂЕ И ПРЕВАРЕ. Наш саговорник истиче да је у 2016. години пријављено преко 1400 лица за неко од кривичних дела за које се гоњење предузима по службеној дужности. Нешто мање од 30%  је осумњичено за нека од имовинских кривичних дела, што је ипак мање у односу претходну годину. У највећој мери, радило се о облицима имовинског криминала – крађама, тешким крађама и преварама.

– Тужилаштво  је прошле године донело око 1800 одлука  које се односе на кривично гоњење осумњичених односно, окривљених лица, што је у односу на претходну годину више за скоро 60 %. Поред наведеног, као резултат рада Тужилаштва, желим да напоменем када је у питању број оптужених лица за неко од кривичних дела, током 2016. године поднет је оптужни предлог или оптужница према укупно 822 лица, што je  за 50 %  више него 2015. године – каже Конатар.

ПРИЗНАЊЕ КРИВИЦЕ. Квалитетно спроведене истраге и прикупљени докази стављају оривљеног пред само једну могућност – да призна кривицу. Новина у раду Тужилаштва је и вишеструко повећање примене једног од института за брже окончање кривичног поступка – споразума о признању кривичног дела. Основно јавно тужилаштво у Младеновцу је током 2016. године закључило споразум о признању кривичног дела са скоро 90 лица. Значајна бројка, имајући у виду да се овај институт до прошле године није често примењивао у пракси овог тужилаштва.

Осим овог "алата", Тужилаштво је током прошле године, као један од института за брже поступање у предметима и доношење одлука, примењивало и институт одлагања кривичног гоњења.  Наиме, осумњиченим лицима за блажа кривична дела у складу са одредбама Законика о кривичном поступку налагано је плаћање одређеног износа у хуманитарне сврхе, тако да је током 2016. године по овом основу у хуманитарне сврхе уплаћено преко 6.000.000,00 динара.

КОРУПЦИЈА. Као неко ко се на претходном радном месту напосредно бавио истрагама корупције, Конатар је ту праксу "донео са собом" у Младеновац.  Каже да је било одређеног броја пријава које се односе на злоупоребу службеног положаја те да ће се ова коруптивна димензија посебно третирати. Оно што до сада није рађено свакако је и покретање
финансијских истрага сходно Закону о одузимању имовине проистекле из кривичног дела.  Конкретне резултате у овим истрагама Тужилаштво очекује ове године.

САРАДЊА. Када је у питању сарадња са другим органима и установама, Конатар истиче добру сарадњу са председником Основног суда у Младеновцу на плану решавања организационих и техничких питања и проблема који се јављају у раду у циљу ефикасног поступања.

Такође, истиче веома добру сарадњу  са подручним полицијским станицама приликом предузимања радњи у предистражном поступку ради откривања и процесуирања учинилаца кривичних дела, као и са подручним одељењима градског Центра за социјални рад у Београду, када је у питању борба против насиља у породици.

– Желим да напоменем и исказано интересовање и разумевање председника градске општине Младеновац, господина Владана Глишића, о потреби  успостављања сарадње између општинских органа и Тужилаштва у оквиру предузимања радњи и мера из својих надлежности. Издвојио бих пример реализовања иницијативе Тужилаштва да се код примене одлагања кривичног гоњења омогући осумњиченим лицима да наложене обавезе обављања друштвено корисног рада обаве у локалном комуналном предузећу, у вези чега је закључен Протокол о сарадњи и очекујем да током 2017. године ова мера, када је у питању поступање у предметима против осумњичених за "блажа"  кривична дела нађе веома значајну примену – напомиње Конатар и додаје да је са општинским органима остварена сарадња, пре свега у вези обезбеђења просторних капацитетета и услова за несметан рад Тужилаштва као и са општинским Јавним правобранилаштвом на аспекту професионалне сарадње.

ПРИЈЕМ ГРАЂАНА. Један од нових трендова у раду Тужилаштва је и  "отварање" према грађанима како би могли да се упознају са радом тужилаштва и добили информације о поступањима у предметима, наравно водећи рачуна о интересима поступка и заштити података о личности.

– Увели смо праксу да ја или први заменик сваког петка примамо грађане од 10 до 14 часова али то није стриктно одређено, увек ћемо изаћи у сусрет ако неко дође из удаљенијег места јер ипак радимо на три општине. Такође, по свим захтевима за приступ информацијама од јавног значаја је током 2016. године позитивно је одлучено, а почетком 2017. године планирамо да направимо интернет сајт преко кога ће се грађани још лакше информисати – рекао је Конатар.