Актуелности

Потписани уговори о додели грађевинског материјала

Објављено у Актуелности.

Деветоро корисника, избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине, потписало је данас са градском општином Младеновац уговоре о додели пакета грађевинског материјала у укупној вредности од 81.000 евра.

Градска општина Младеновац добила је ова средства по основу Регионалног програма стамбеног збрињавања,  зajeдничког вишeгoдишњег прoгрaма Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa oкo 27.000 нajугрoжeниjих избeгличких пoрoдицa, oднoснo зa oкo 74.000 људи у рeгиoну.

Корисници ове помоћи изабрани су на основу расписаног јавног позива, а максимална појединачна вредност пакета је 9000 евра. Према речима Јовице Костића, повереника Комесаријата за избеглице, испорука прве транше материјала почеће до краја месеца. Средства су намењена за довршетак раније започетих кућа или за адаптацију постојећих објеката.

Потписивању уговора присуствовали су Владан Глишић, председник градске општине Младеновац и Саша Вићентијевић, члан Већа задужен за избегла и интерно расељена лица и председник Комисије за одабир корисника помоћи.

Глишић је рекао да се градска општина Младеновац пре две године пријавила на овај пројекат у жељи да искористи све што може за помоћ суграђанима.

– Оправдано је свим људима који су конкурисали доделити помоћ али проблем је у прописаним условима. Имао сам састанке са представницима надлежних министарстава да морамо мало да смањимо крутост и ригидност услова јер ако некоме треба помоћ онда морамо да помогнемо. Доста људи преко двадесет година живи у нашем граду, неки су успели да се снађу, неки нису. Морамо да се бавимо њима и отворимо могућност да среде свој живот, пре свега да среде кућу у којој живе. Такође, имамо и пројекат доделе двадесет сеоских кућа који нас очекује, а вас позивам да се интересујете и пратите конкурсе и желим вам да у здрављу користите добијени материјал – рекао је Глишић.

Саша Вићентијевић рекао је да ће се овај пројекат потпуно материјализовати у наредна три месеца.

– Желим да вам се захвалим на сарадњи јер сте у потпуности испунили захтеве конкурса. Желим да вашим пријатељима и родбини који су у сличној ситуацији пренесете добру вољу коју ова власт има кад је у питању решавање ваших проблема. Није лако било одабрати вас као кориснике али сте ви једини који су стопостоно испунили све услове конкурса. Ово није мали износ и наша општина је задовољна оствареним пројектом. Поред донатора, неко ко се највише бринуо и интересовао за вас је председник општине. Захваљујем вам се свима на указаном поверењу – рекао је Вићентијевић.