Актуелности

Помоћ Дому здравља у лековима

Објављено у Актуелности.


altПроблем је настао почетком марта ове година када је због повећане потребе пацијената за ампулираном терапијом дошло до несташице ових лекова у Дому здравља Младеновац. Грађани су били принуђени да сами купују ове лекове што је знатно компликовало и отежавало примање адекватне и правовремене терапије, нарочито у служби Хитне помоћи.

На апел Дома здравља, градска општина Младеновац и град Београд обезбедили су финансијска средства за набавку довољних количина дефицитарних лекова.

Приликом данашњег обиласка Дома здравља, председник градске општине Младеновац, Владан Глишић, рекао је да су обезбеђене средства за куповину довољних количина лекова и санитетског материјала.

- Помажемо суграђанима да када дођу код лекара више не купују ампулиране лекове. То је био велики проблем јер је у претходним годинама, на знамо ко, одлучио да грађани Младеновца ту услугу сами плаћају. Град Београд је помогао са 1.700.000 динара, чиме је плаћен заостали рачун, а ми смо изнашли остала средства и већ неколико дана уназад грађани више не купују те леков - рекао је Глишић.

altОн је најавио реконструкцију Дома здравља вредну преко 100 милиона динара.

- Успели смо да обезбедимо велику инвестицију у Дом здравља коју ће финансирати Канцеларија за обнову Владе Републике Србије. Вредност је преко 100 милиона динара. Тренутно смо у фази припреме за јавну набавку. Ради се о потпуној реконструкцији сва три дела Дома здравља.

Такође, поносни смо да ће за недељу дана наша велика села добити сеоског лекара.   Биће заполено четири лекара и једна медицинска сестра и надамо се да ћемо до краја године у ову установу запослити још пет лекара, што је договор са Министарством здравља - истакао је Глишић и за следећу годину најавио реновирање већине сеоских амбуланти.

Вршилац дужности директора Дома здравља, др Душица Миловановић, захвалила се градској општини Младеновац на помоћи у превазилажењу пролблема са недостатком лекова.

- Проблем је настао јер су повећане потребе наших грађана за лечењем и ампулирана терапија која је била предвиђена је потрошена. Нисмо имали довољно сопствених средстава да набавимо све те лекове, односно део ампулиране терапије пацијенти су морали сами да набаве. Ми смо то рефундирали али је свакако непопуларно да човек кад дође по лек мора прво да га купи, па да га прими. Обратили смо се општни и председнику Глишићу и наишли на велико разумевање.

altОбезбедили су нам средства тако да смо већ потписали уговоре са фармацеутским кућама и од следеће недеље ће ти лекови стићи у Дом здравља, а ми већ сада имамо те лекове у свим нашим амбулантама. Нарочито је био споран лек Фраксипалин, односни вакцина за заштиту против тетануса. Врло је непријатно рећи пацијенту да нема лека, а поготово у служби Хитне помоћи, која сада несметано функционише - рекла је Миловановићева.