Актуелности

Неће бити насељавања у Малој Врбици

Објављено у Актуелности.


Према речима председника општине Младеновац, Бранислава Јовановића, мештани који већ шести дан блокирају плац предвиђен за расељавање око 20 породица из Београда, могу да се врате кућама јер насељавања у Врбици неће бити. Иако су представници мештана Мале Врбице и Рајковца минулих дана два пута били на разговорима у општини договор није постигнут.

– Понављам, по ко зна који пут, да се ништа неће радити без икакве сагласности и обавештења. Убеђен сам да на територији општине Младеновац има људи који овакве проблеме неће правити. Проблем ће свакако бити решен како би људима који тешко живе у Београду омогућили пристојан и безбедан смештај. Жао ми је мојих суграђана што данима без разлога стоје тамо, али то нико не може да им забрани – рекао је Јовановић.

Наиме, у циљу решавања проблема породица из нехигијенских насеља у Београду, које је покренуо градоначелник Драган Ђилас, дошло је до договора са свим београдским општинама да се породице из неусловних ,дивљих насеља привремено сместе на територије градских општине.

Договором се дошло то тога да се у Младеновцу привремено насели око 20 породица, док је рецимо за суседну општину Сопот предвиђено 10 породица. Обилазећи општинске локације подесне за ту намену, Комисија из Београда је предложла да је део између главног пута за Београд и Мале Врбице услован за насељавање. Међутим, оног тренутка када је почело увођење воде, канализације и струје дошло је до незадовољства мештана који су се противили тим радовима.

– Њихови представници су долазили у општину, имали смо два састанка, али они су остали изричити да, без обзира да ли се ради о Ромима или неком другом, не желе у својој Месној заједници никог са стране. Питао сам их колико породица – рекли су нико ! Ја не желим ово да коментаришем али свако може да закључи шта значи овакав став.

Више пута сам контактирао и бившег и садашњег председника Месне заједнице и питао га зашто и даље стоје када се ништа неће радити. Одговор је био да они не верују никоме и да даље чувају своју територију. Да чак организују патроле које чекају неку полицијску интервентну бригаду која ће наводно да дође, што су све глупости. Овакве проблеме у Младеновцу полиција неће решавати – изричит је Јовановић

– Младеновац је примио преко 10.000 људи са свих страна, избеглице које су остале без домова, и није било никада никаквих проблема. Уверен сам да су људи из Врбице и Рајковца нажалост изманипулисани, јер их неко врло вешто води и диже тензију али врло брзо ће се сазнати ко им је шта причао. Ово је отворена општина и док ја представљам овај град тако ће и бити – рекао је председник градске општине Младеновац.