logo

Актуелности

Младеновачки јогурт екстраквалитетан


Покрет за заштиту потрошача Београда, проконтролисао је, методом случајног избора, 23 узорка ферментисаних производа од млека, за лабораторијске анализе. Према речима Петра Богосављевића из ове организације, уочено је побољшање квалитета млечних производа у односу на испитивања из протеклих година.

− Просечна оцена свих испитаних и оцењених производа је 82,32 бода што је зона одличног квалитета. У зони екстра квалитета налази се 26, 09 одсто производа, у зони врло доброг и доброг квалитета по 13, 04 одсто, а у групу задовољавајућих и незадовољавајућих производа сврстали смо по 4, 35 процената узорака. Два узорка су елиминисана што је 8, 69 одсто − рекао је Богосављевић на конференцији за новинаре.

Просечна оцена јогурта је 65, 82 бода што је зона доброг квалитета. Најбоље међу њима оцењени су јогурти "Границе" из Младеновца и то као екстраквалитетан . Одличног квалитета је Јогурт са Таре из Млекаре Спасојевић, као и Моја кравица, произвођача АД Имлек. Врло добар је "Лаки јогурт" из Крагујевца а доброг квалитета је и узорак јогурта Марић Company из Шимановаца. Оцену задовољавајућег добио је јогурт Дукат, произвођача Сомболед из Сомбора.

Испитани узорци киселих млека носе збирну оцену врло доброг квалитета. У зони екстра квалитета је Дукат кисело млеко, одлично је Моја кравица кисело млеко са 3,2 мм, а врло добра су "Кисело млеко екстра" произвођача "Границе" из Младеновца и кисело млеко са 2, 8 мм из АД "Млекара" Шабац. Оцену доброг добило је кисело млеко са 2, 8 мм, произвођача Валлета. Киселе павлаке добиле су 90, 48 бодова што их сврстава у групу екстра квалитета. Најбоља је павлака са 20 одсто млечне масти, "Млекаре" Шабац.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.