Актуелности

ДИЈАЛОГ : Зоран Костић, члан Градског већа о води, микрофону и лопти

Објављено у Актуелности.

ДИЈАЛОГ : Зоран Костић, члан Градског већа о води, микрофону и лоптиГостујући у синоћној емисији ТВ Младеновац, некадашњи председник општине Младеновац и садашњи члан Градског већа, Зоран Костић, говорио је о политици и стратегији Града Београда према градским општинама, текућим и животним проблемима и увек неизбежним питањима о инфраструтурним решењима на територији наше општине.

Говорећи о изградњи инфраструктуре, конкретно о завршници улица "Николе Пашића", наставку "Моме Стевановића" и реконструкције дела улице "Краљице Марије" (од комуналног до Џуџине), Костић је најавио да ће већина ових послова бити завршена ове године или сигурно до 2011. године. Издвајамо делове из јучерашње емисије.

ГРАДСКИ ПРЕВОЗ И РУБНЕ ОПШТИНЕ − ... Линијски превоз је и даље у надлежности Града Београда, а од свих градских предузећа једино ГСП није у прошлој години пословало са добитком. Београд је задржао субвенције највећом делом у градском превозу. Те субвенције се плаћају и ГСП - у и "Ласти", без обзира на којим општинама се линије возе, а "Ласта" добија субвенције од Града Београда и за линију Београд − Младеновац. Градска општина Младеновац нема ту никакве надлежности и нереално би било да се то очекује јер ако би Младеновац то субвенционисање преузео онда би се, дозволите да се нашалим, угасио фудбалски клуб или неке друге субвенције које се у овом тренутку сматрају приоритетним. На пример, уколико се дода један аутобуски полазак Београд - Младеновац, један део тога се плаћа маркицама и картама, али за сваку нову додатну линију Град Београд на рачун "Ласте" уплати новац − рекао је Костић.

ЗИМА, ЗАВЕЈАНЕ УЛИЦЕ И ЋЕЛАВЕ ГУМЕ ... Упоређивао сам ову ситуацију са периодом када сам као председник општине гледао на зимску службу. Са једне стране, тада када је општине сама бринула о зимској служби имали смо ЈКП "Младеновац" које је обављало тај посао. Закључио сам да је тада било неупоредиво боље. Међутим, посматрајући проблем из другог угла, односно шта је урадио "Београд пут" који је ове зиме преузео надлежност над чишћењем улица од снега и шта су урадили могу да кажем да смо имали ситуацију да се у Београду чисте улице првог приоритета, а да су улице којима градски саобраћај не пролази остајале за касније. Ми смо претходних година у Младеновцу дозвољавали себи тај луксуз да све улице у току првих 24 сата буду потпуну "олизане" до асфалта. За то су трошене огромне количине соли, Комунално је тај посао поштено наплатило из буџета и сад је главно питање да ли је све то било потребно. Да ли смо због великих количина соли упропашћавали аутомобиле и да ли ту може да се пронађе нека мера. Износим вам своје утиске, али не могу да кажем да ли је бољи први или други принцип. Са једне стране нереално је очекивати да возите аутомобил са ћелавим гумама, а да зимска служба "олиже" улицу, док са друге стране имали смо ситуацију да је ове зиме булевар чишћен нон - стоп, а да је улица Вука Караџића (бивша Боже Дамјановића) остала неочићена, али том улицом можете да идете и када на њој има 15 центиметара снега уколико имате зимске гуме. Раније смо непотребно трошили огромне количине соли и мислим да ту треба наћи меру између онога што смо радили некад и онога што се ради сада. Очекујем да ће следеће зиме "Београд пут" склопити уговоре са комуналним предузећима и да нећемо имати сличних проблема − сматра Костић.

РЕАЛНОСТ ОЧЕКИВАЊА ОД КОМУНАЛНЕ ПОЛИЦИЈЕ ... Пре свега, само у градовима ће се формирати комуналне полиције, а не у општинама. Рецимо, општина Топола неће имати ком. полицију већ Град Крагујевац или Ниш. На јавни конкурс ће моћи да се јаве само они који испуњавају услове. Очекивања су да од заинтересованих можда само петина може да прође тај здравствени тест способности што је услов да се конкурише. Они који прођу лекарски преглед, постају кандидати за комуналне полицајце који ће се упућивати на обуку у наставне центре МУП - а и могу да кажем да је данас први дан обуке прве класе комуналних полицајаца који нису изабрани на конкурсу већ су до сада радили у градовима на сличним пословима.

Отуда и то искуство јер је од 18 кандидата које је Град упутио на лекарски преглед свега четворо прошло. Обука траје 70 дана и после полагања испита кандидат постаје ком. полицајац. Очекивања су да тек у септембру имамо прве зачетке те службе. Што се тиче Града Београд очекује се да ће та служба бити формирана до средине следеће године и она ће у шест сектора покривати територију Града. Рецимо 350 ком. полицајаца када се поделе на територију града, ако један од сектора буде Вождовац, Сопот, Гроцка и Младеновац ту ће радити 60 полицајац то значи да ће условно речено у једној смени само трећина моћи да буде на улици. Значи, да за ту територију која је велика имамо двадесетак људи. Ако схватите да Вождовац, Сопот, Гроцку и Младеновац треба да покрије 20 људи потпуно вам је јасно да они неће моћи да буду на сваком ћошку и да хватају оне који истоварују шут или отпад. Моја очекивања су сасвим реална. Они ће растеретити редовну полицију од послова за које су нам до сада били неопходни, пре свега асистениције при извшрењима и непрописног паркирања − истакао је Костић.

СЛОБОДА МЕДИЈА И КОРА ХЛЕБА ... Да ли медији могу да буду слободни ? Па, могу. Није дефиницја слободе само финансирање, али она свакако 90% зависи од финасирања. Ако немате решено финасирање онај ко вам пружа кору хлеба утиче на вас. Чињеница је да велики медији код којих је највише оглашивача тај проблем немају, а да насупрот томе мали медији, попут вашег, имају проблем са финасирањем јер немају оглашивача. Ту сад наступа локална самоуправа која по закону има обавезу да води рачуна о информисању. Та обавеза често није праћена решењима која би довела до бољег стања у медијима.

Живимо у временима када многи људи на одговорним функцијама избегавају да кажу истину у лице, да кажу не. Ја сам у својој досадашњој каријери често био у ситуацији да кажем - не. Не за ову чашу воде, Да за овај микрофон, или обрнуто. Да сад имам могућност илустровао бих то тако што бих овде поставио једну фудбалску лопту, па бих рекао вода − да, микрофон је потребан, потребна нам је и фудбалска лопта али питање је колико новца треба трошити на воду, колико на микрофон или на лопту. Ми се и разликујемо по томе ко за шта мисли да треба потрошити више новца. Избори су прилика да се укаже на то да ли је неко на прави начин напрвио праву разлику између воде, медија или спорта. Код нас су потребна још два − три циклуса избора да људи схвате како неки праве ту разлику, али проћи ће и то време и тада ћемо имати јаснију ситуацију. Чињеница је да тржиште регулише опстанак медија. Лично верујем да ће Радио Младеновац опстати, али за телевизију не смем да се закунем. Учествовао сам у њеном ставарању али ако ово предузеће не успе да се приватизује то значи да људи који имају новац у рукама не желе да га уложе у телевизију. Ако мене питате за савет најјефтинији и најоптималнији начин за информисање овог подручја је Радио.

СОЦИЈАЛНИ СТАНОВИ И У МЛАДЕНОВЦУ ... Стамбена политика града је и да се социјални станови граде и у рубним општинама. Предвиђено је да се у свих седам рубних општина изграде једна или две стамбене јединице са десет до двадесет станова. На овом конкурсу за првих 1000 станова шест породица из Младеновца је остварило право да купи социјлано непрофитни стан. Замислите да неко ко ради ко нас у вртићи путује у Београд. Зато ће из овог другог контигента и у Младеновцу бити изграђена једна зграда и онда ће се станови продавати по непрофитној цени − најавио је Костић.

2013. − БЕОВОЗОМ ДО ПРЕСТОНИЦЕ ... Рачуна се да ће поласци на линији Младеновац − Панчево бити у интервалу до 45 минута, али није проблем у томе колико често иду, већ колико ће да путују. Ми сада до Београда имамо пругу лошег квалитета, али и један колосек на 40 одсто пруге где возови морају да се сачекују. Потрбан је други колосек, и када то буде урађено и ремонтоване композиције ми ћемо негде 2013. године имати ситуацију да воз иде на 45 минута, али за 45 минута ви ћете бити код Вуковог споменика. То је суштина градске железнице, да се до рубних општина брзо стигне, а да се студира и ради у Београду.