Актуелности

Захвалност за помоћ из Америке

Објављено у Актуелности.

Захвалност за помоћ из АмерикеГоспођа Анка Ерне, из америчког града Милвоки, у протеклих десет месеци донирала је преко 16.000 долара за куповину 20 тона хране у гранулама напуштеним псима у младеновачком азилу. Захваљујући јој у име Општине Младеновац на овој значајној донацији, која је још један корак ближе решавању проблема паса луталица у нашој општини, Бранислав Јовановић, председник Градске општине Младеновац уручио је данас госпођи Ерне плакету и Грб Младеновца.

Велики љубитељ животиња, Ан Ерне , иначе пореклом из Крушевца, рекла нам је да ће наставити да финасира куповину хране за напуштене псе у азилу и објаснила нам како је дошло до сарадње са општином Младеновац.

− Кад год сам долазила у Београд гледала сам бројне напуштене кучиће по улицама и онда увек јурим да им купим нешто за храну. У Кнез Михајловој улици сам видела доста жена које скупљају новац за напуштене животиње и увек сам им помагала. Тако сам и упознала госпођу Милицу Филиповић која ми је рекла за Младнеовац. Дошли смо и видели да је град чист, нико не хода по цвећу, лепо вам је овде, а мени је мило што постоји неко ко воли животиње и ко их чува − рекла је госпођа Ерне.

Милица Филиповић , преко које је донација и стигла у Младеновац, каже да је госпођи Анки која годинама помаже животиње предложила да, колико може, финасира Азил за псе у Младеновцу, јер је то једна од сиромашнијих општина са доста напуштених животиња на улицама.

− Тако је почела наша сарадња и слободно могу да кажем да госпођа Анка месечно издваја око 1.700 долара којим ми купујемо месечно две тоне хране за азил. Та наша сарадња траје од септембра прошле године. Мало смо разочарани што се мало брже није завршио постојећи азил, али су нас наши пријатељи из Општине Младеновац данас уверили да ће то бити готово до краја септембра и да ће животиње тада имати пуне смештајне услове, а ми ћемо се потрудити да обезбедимо, захваљујући госпођи Анки, храну и даље − рекла је Филиповићева.

Милан Ђорђевић , члан Општинског већа за пољопривреду, нагласио је да се радови на компелтном завршетку азила, капацитета 400 животиња, приводе крају.

− Пре десетак дана извршен је трансфер 8.000.000 динара од Града Београда на нашу општину. Из ЈП "ДИП" нам је стигао предлог за утрошак тог новца и са тим предлогом на Општинском већу очекујем да ћемо врло брзо расписати тендер за извођење радова. Купљена је парцела поред азила за његово проширење, биће завршен административни део, сви инфраструктурни прикључци и изграђене "делта кућице". Након тога овај објекат би требало да уђе у састав Зоохигијене Београд и да Младеновац коначно добије службу која ће решавати проблем паса луталица, по броју пријава грађана сигурно један од највећих комуналних проблема општине. Када се буде завршио азил ће моћи да прими преко 400 животиња што је више него довољно за решавање проблема паса луталица у граду, а онда ћемо се озбиљно позабавити приливом животиња са стране и ући у стерилизацију паса по селима. Очекујем да до краја године имамо потпуно заокружену причу − рекао је Ђорђевић. Он је додао да је донација Анке Ерне умногоме растеретила општински буџет, тако да су средства могла бити усмерена искључиво на изградњу азила.