logo

Актуелности

Топола за изградњу Шумадијске магистрале

Топола за изградњу Шумадијске магистралеСкупштина општине Тополе ће код надлежних државних институција покренути иницијативу да се убрза реализација пројекта Шумадијска магистрала. То је пут "првог реда" који би кроз центар овог региона спојио Коридоре 10 и 11, и био најкраћа веза између Крагујевца и Београда. Према речима Драгана Јовановића, председника општине Топола, на изради идејног решења радио је Институт за путеве из Београда, Саобраћајни институт ЦИП, а у цео пројекат је било укључено и предузеће Путеви Србије.

Комплетна пројектна документација налази се у Просторном плану Републике Србије. Документацијом је предвиђена траса од Малог Пожаревца, Младеновца, Тополе, Аранђеловца до Горњег Милановца и Рудника. Изградњом ове магистрале добила би се најкраћа веза између Коридора 10 (Београд-Ниш) и - 11 (Београд - Црна Гора).

− Очекујем да ову иницијативу подрже и представници поменутих општина, а Младеновац је, рецимо, већ завршио експропријацију земљишта на тој деоници. Магистрални пут, ни на једном делу трасе, није споран. Верујем да ће се иницијатива прихватити и одмах кренути са изградњом генералног пројекта. Сви инвеститори који желе да улажу у овај крај кажу да су нам инфраструктурне везе лоше. Кад им покажемо пројекат, кажу да би одмах почели да раде да је завршен − наводи Јовановић.

На деоници од Тополе до Рудника већ је измерена и фреквентност возила. Током викенда том трасом прође више од 8.500 возила дневно, а радним данима нешто мање. То указује да је изградња ове трасе исплатива, а према процени надлежних из Тополе, коштала би између 80 и 100 милиона евра.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.