Актуелности

Веће усвојило ребаланс буџета

Објављено у Актуелности.

Веће усвојило ребаланс буџетаОпштинско веће данас је једногласно усвојило предлог одлуке о ребалансу овогодишњег буџета као и предложене измене Одлуке о општинским стипендијама. Једногласно и без расправе Општинско веће усвојило је Предлог Одлуке о ребалансу буџета градске општине Младеновац за 2010. годину. Ребалансом су средства буџета до 639.074.492 динара, затим средства сопствених прихода из изворних активности индиректног корисника буџета од 67.832.533, средства нераспоређеног вишка и пренета средства из прошле године од 15.015.580 динара и остали извори прихода у износу од 1.000.000 динара распоређени су буџетским корисницима.

Драгана Лукач , члан Општинског већа за управу и образовање, објаснила је промене до којих је дошло на буџетској позицији образовања.

– Изменом Статута града Београда, надлежност, тачније обавеза градске општине Младеновац је и да води рачуна о превозу и смештају деце са посебним потребама и њиховом боравку у специјализованим установама које се брину о њиховом старању и образовању. Град Београд није пребацио средства за испуњавање те обавезе али имамо обећања да ће то бити следеће године. Међутим, за то време имамо реалне потребе које треба покрити. Ми тренутно знамо да двоје деце са територије општине Младеновац похађа поменуте установе и ми ћемо преко овог ребаланса покрити њихове трошкове боравка и смештаја, тако да ће деца свакако бити збринута. Следеће године очекујемо да имамо прецизнију слику о нашим потребама, односно о тачном броју деце за које морамо да се постарамо да имају све што им треба како би могла да се образују у складу са својим могућностима, тако да за буџет 2011. године благовремено припремимо адекватна средства – рекла је Лукачева.

Предложене измене Одлуке о општинским стипендијама, појаснио је члан Већа, Милан Ђорђевић . Он је истакао да се овим изменама одлука мења у броју општинских стипендија, а не у критеријумима, односно да је број стипендираних студената повећан са 54 на 60.

– По окончању конкурса могу да кажем да су нам новоуведени критеријуми у неким сегментима олакшали прављење ранг листе, али и ту смо имали одређених проблема. Пре свега, мислим на то да у овом тренутку 54. и 55. студент на листи имају потпуно исти број бодова, исти просек, а чак су и иста година, само на различитим факултетима. Тако да ћемо за следећу годину још више унапредити одлуку али и поједноставити и појаснити је у делу који се односи на то шта све треба да садржи пријавна документација. На овогодишњи конкурс укупно се пријавило 72 студената, а занимљиво је да се на конкурсни део за студенте са угроженим социјалним статусом апсолутно нико није пријавио – рекао је Ђорђевић и додао да ће овом изменом и за следећу годину почетна бројка у додели општинских стипендија бити шездесет.