Друштво

Корупција укорењена у Србији

Објављено у Друштво.

Корупција укорењена у СрбијиПрема истраживању агенције Медија Галуп већина анкетираних грађана сматра да је један од кључних друштвених проблема Србије корупција, оцењујући да политичари не желе да се обрачунају са њом. Чак 89 одсто грађана Србије сматра да је корупција уобичајена у нашој земљи, а готово половина не верује да ће следеће године ниво подмићивања бити нижи, показало је истраживање Медија Галупа, у оквиру пројекта Уједињених нација за развој као помоћ Влади Србије.

Готово 80 одсто испитаника означило је политичке партије као најкорумпираније институције, а следе судство и здравство. Тако Србољуб Бранковић из агенције Медија Галуп каже да је готово 54 одсто испитаника дало мито лекарима, 19 одсто полицајцима, 10 одсто службеницима у државној администрацији, а 4 одсто службеницима пореске управе. Сваки пети грађанин дао би мито када би имао новац, а најчешће су мито давали лекарима, полицајцима и службеницима државне администрације.

Истраживања које је презентовано у Скупштини Србије показује и да сваки трећи испитаник има рођака или пријатеља који је у последња три месеца дао мито, а да је просечна дата сума у новцу била 169 евра. Испитаници корупцију препознају као четврти проблем у друштву којем придају значај – после незапослености, сиромаштва и ниских плата, каже Бранковић. Он је пренео и које институције грађани препознају као корумпиране.

− 80 одсто сматра да су корумпиране политичке партије, 70 одсто судије, здравство исти проценат, правници 68 одсто, Влада и тужиоци 66 одсто, полиција и парламент 65 процената − објашњава Бранковић.