Друштво

Лова је у лову

Објављено у Друштво.

Лова је у ловуИако стално расте интерсовање иностраних туриста за наша ловишта ловни туризам је још увек неискоришћена шанса Србије – На теренима око Младеновца, све чешће се могу видети богати ловци из Италије, Немачке и Француске. Према расположивим подацима, у Европи сада има регистрованих седам милиона ловаца, који годишње остваре промет од 3,5 милиона евра.

Како је Тањугу изјавио председник младеновачког Ловачког удружења "Варовнице" Владислав Милојевић , они долазе организовано, углавном путем аустријске агенције "Мисртрал", а једна група најављена је за 16. април. Прошле године први пут су била и два Американца.

Он је указао да су туристи - ловци врло захтевни у сваком погледу, јер је реч о веома богатим људима, углавном индустријалцима и власницима великих фирми, па је за Србију корисно да они долазе, јер тако може да се укаже прилика и за склапање послова у неким другим привредним гранама.

Милојевић је навео да таквој врсти туриста мора да се обезбеди и врхунски смештај и врхунска храна, али да је реч о исплативој делатности, јер су Варовнице" прошле године од иностраних гостију зарадиле милион динара ", што им је омогућило и набавку теренског возила.

Тако је то удружење прошле године угостило једног Француза, који има компанију која запошљава 20.000 људи. Милојевић је додао да је том госту све у Србији било занимљиво, између осталог и то што људи седе пред продавницом и пију пиво, па је и он пожелео да то ради .

Милојевић каже да ловни туризам јесте исплатив, али да у њега треба доста и улагати, јер је реч о избирљивим туристима. "Варовнице" сада могу да понуде врхунски смештај у неколико репрезентативних објеката, међу којима је најзначајнија ловачка кућа "Пландиште" на Космају, која се простире на 400 квадратних метара, а располаже и свечаном салом са 80 места.

Ово друштво располаже са 33.000 хектара ловних површина, од којих је 28.000 ловиште, а остало су резервати за узгој и дивљачи. На ловишту се налазе 42 стабилне и 27 чека на дрвету и више од 80 хранилица. Милојевић истиче да дивљач током зиме мора да се храни свака два или три дана, јер ће у супротном да побегне.

До '50. година прошлог века на подручју Младеновца није уопште било ни срна ни фазана, њих су донели и размножили сами ловци, који воде рачуна да их увек има оптималан број и да су доброг квалитета, односно да гости могу да понесу кући праве трофеје. Сада се на шумадијским ловиштима лове срне, фазани, зечеви и двиље свиње, а према потреби организују се и хајке на лисице и шакале.

Владислав Милојевић каже да су инострани гости одушевљени изгледом ловишта у Шумадији, које се комплетно налази у природном окружењу, што је у другим европским земљама готово немогуће наћи, због надирања урбанизације.