Образовање

Пројекат Техничке школе - "Обуци своју креацију"

Објављено у Образовање.

Техничка школа Младеновац почела je са реализацијом пројекта "Обуци своју креацију" који има за циљ укључивање младих са инвалидитетом и сметњама у развоју у средње стручно образовање и област рада текстилство и кожарство, наводи се у саопштењу Техничке школе.

Захваљујући подршци немачке Владе и пројекта „Реформа средњег стручног образовања“ који реализује ГИЗ, Техничка школа Младеновац сада поседује кабинет за обављање практичне наставе у области текстилства, прилагођен потребама деце са инвалидитетом и сметњама у   развоју.Кабинет је опремљен : подесивим радним столовима, тастатурама са увећаним словима, као и са посебно прилагођеним машинама за шивење (аутоматска штеперица, шиваћа машина "оверлок" и шиваћа машина "ибердек").

Пројектом "Обуци своју креацију" је предвиђено да се реализују радионице где би учесници били млади са инвалидитетом и сметњама у развоју, како ученици Техничке школе Младеновац, тако и ученици осмих разреда свих основних школа са територије Градских општина Младеновац и Сопот, као и општина Топола и Аранђеловац.

Радионице ће бити организоване у Техничкој школи Младеновац, у новоопремљеном кабинету. Намера нам је да млади са сметњама у развоју и инвалидитетом, уз подршку наставника Техничке школе, производе уникатне мајице са различитим штампаним апликацијама. Програмом је предвиђено да се учесници упознају са свим фазама производње, од рада на рачунару, конструкције одевног предмета, израдом кроја и израдом саме мајице на специјалним шиваћим машинама. Такође, они треба да осмисле апликације за мајицу, као и да науче процес штампања и аплицирања пресликача на мајицу.

Радионице ће бити прилика и да се учесници који су у завршним разредима основне школе мотивишу и заинтересују да школовање наставе у области текстилства у Техничкој школи у Младеновцу.

Као завршница пројекта, планирана је изложба на којој ће бити презентовани сви радови настали током трајања пројекта. Изложба ће бити реализована у галерији Центра за културу и туризам Младеновац. О датуму отварања изложбе бићете накнадно обаштени.

Техничка школа Младеновац