Пољопривреда

УЛО хладњача у Младеновцу

Објављено у Пољопривреда.

УЛО хладњача у МладеновцуНакон што је пре неколико дана Драган Ђилас, градоначелник Београда, најавио да ће се у оквиру пољопривредних пројеката планираних за следећу годину у Младеновцу градити хладњача вредна око милион евра, јуче је Милан Ђорђевић, члан Општинског већа за пољопривреду изашао пред јавност са више детаља о овом изузетно значајном пројекту за наше пољопривреднике.

У оквиру скупштинске расправе о ребалансу буџета, Ђорђевић је за следећу годину најавио пројекат хладњаче али и објаснио зашто се до сада о томе није говорило.

− У последњих шест месеци се интензивно ради на томе али са обзиром да је градоначелник у недељу први пут јавно најавио, ја сада могу рећи да ће се у Младеновцу градити УЛО хладњача. Ради се о најсавременијем објекту у тој области, хладњачи које би производе попут јабуке, шљиве, крушке очувала и до 10-11 месеци да би у моменту када је њихова цена на тржишту највећа могли да их пласирамо. То значи да из овога произилази и друга фаза − откупни центри, организација итд. али први и основни предуслов је ова инвестиција вредна преко милион евра око које треба да се окупе сви произвођачи − рекао је Ђорђевић.

Он је додао да се сада чека оквир буџета града Београда за следећу годину да би се након тога расписао конкурс.

− У досадашњим разговорима са произвођачима су се издвојиле две битне групације људи. Ја се надам да ћемо на крају и заједнички наступити али наша је идеја да се у Младеновцу, уколико је то могуће, направе две УЛО хладњаче у два центра воћарства. Један који је већ препознат, а то је Дубона и други који има перспективе у Великој Крсни . У Дубони би требало да се направи једна велика хладњача капацитета 150 вагона које би могла да покрије тај највећи део производње у Дубони, Шепшину и Сенаји. Ја се надам да ће Велика Крсна у наредним годинама постати највећи центар воћарства, те мислим да и ту групацију људи која има завидан број хектара под воћем треба подржати − истакао је Ђорђевић.

Нагласивши да се ради о изузетно великом пројекту, Ђорђевић је рекао да се о томе није говорило о јавности да се не би изазвали контра ефекти.

− Све оно што се каже пре времена обично буде опструирано, а сада смо довели то до краја и дефинитивно је одређено да ће се у Младеновцу правити УЛО хладњача, а сами услови и начин извођења посла одредиће се уз помоћ Скупштине града Београда.


ULO HLADNJAČA − (Ultra Low Oxygen) − Воће можемо складиштити на дужи период са такозваном (ULO) /Ultra Low Oxygen/ контролисаном атмосфером - ултра ниско кисеоничком технологијом. За то су потребни квалитетни панели, врата и подови, са прецизном израдом / у гасно непропустљивој изведби /. У овим коморама ниво кисеоника се одржава између 1,5 – 2%, а ниво угљендиоксида до 1,5 %.

Климактерично воће нпр. јабука после бербе, чак и када се хлади и чува на 1C, почиње убрзано да дише! Што је дисање брже, време чувања је краће и обрнуто. Да би смањили брзину дисања, а тиме продужили време чувања јабука, поред ниских температура примењује се и УЛО технологија. То значи, да јабуци не дамо да дише нормално, смањујемо јој кисеоник "гушимо" је и она успорено дише. Док се у свету преко 70% јабуке чува у контролисаној атмосфери, код нас је то једва 2-3%. У оваквим хладњачама се јабуке чувају до маја-јуна и продају онда кад их нема у обичним хладњачама, имају одличан квалитет, па самим тим имају и већу цену.