logo

Пољопривреда

Органска храна - шанса за зараду

 

Фирма "Јовањица", произвођач и дистрибутер органске хране, представила је свој програм и услуге заинтересованим пољопривредницима.

Састанак је био прилика да се посетиоци информишу о, код нас још увек слабо заступљеној, органској производњи али и да размене међусобна искуства.

Гордана Димитријевић Бјеличић, чланица Већа задужена за пољопривреду, рекла је да се овакви састанци организују како би пољопривредници били упознати са свим могућности и начинима за унапређење своје производње и зараде. Он је напоменула да у Младеновцу за сада постоји само један произвођач који има сертификат за органски производњу, пчелар Душан Иванчевић.

Бјеличићева је нагласила да се крајем месеца очекује расписивање конкурса града Београда за субвенције у пољопривреди и подсетила да је по овом основу прошле године у нашу општину ушло 20 милиона динара од укупно 40 колико је износио градски буџет за пољопривреду као и да ове године тај буџет износи 120 милиона динара што отвара доста могућности за младеновачке пољопривреднике.

Представници компаније из Старе Пазове објаснили све предности али и начине за смањење ризика приликом преласка са конвенционалне на органску производњу. Иако фирма има сопствену производњу она покрива само 30 одсто захтева тржиште у Србији. Посетиоцима је представљен програм сарадње у којем заинтересовани власници земљишта моду да постане кооперант фирме "Јовањица" чиме би им била обезбеђена стручна подршка и откуп.

Наводећи пример органски произведене јабуке која кошта 100 динара, Златан Поповић, менаџер за кооперанте "Јовањице", рекао је да је органска производња скупља од конвенционалне за 25% али и да су добијени производи минимум 50 одсто скупљи од осталих. Он је истакао да период конверзије на органску производњу, за њиве које су обрађиване, траје три године али да је у том периоду могућа производња и откуп производа.

Као први корак за прелазак на ову производњу Поповић је нагласио потребу за комплетном анализом земљишта, нарочито на тешке метале. Он је рекао да је заблуда да су органски произведени приноси знатно мањи него они на којима се примењују хемијске мере, односно да уколико се поштују правила и савети разлике у приносима нема.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.