logo

Здравство

Телефонске информације о грипу

Телефонске информације о грипу Секретаријат за здравство објавио је јуче бројеве телефона кол-центара на којe грађани могу добити информације о новом грипу. Први савет за грађане је да се у случају појаве неких симптома јаве телефоном лекару и добију информације преко ових кол-центара, јер ће свакако највећи број случајева грипа бити лечен у кућним условима, а тек у случају појаве високе температуре и других симптома треба посетити дом здравља.

БРОЈ ТЕЛЕФОНА КОЛ - ЦЕНТРА ДОМА ЗДРАВЉА МЛАДЕНОВАЦ НА КОЈИ ГРАЂАНИ МОГУ ДОБИТИ ИНФОРМАЦИЈЕ О ГРИПУ ЈЕ :

8241-531 – за децу предшколског и школског узраста
8241-582 – одрасли
8241-517 – 24 часа


Секретаријат за здравство подсећа да је нови грип акутно инфективно заразно обољење дисајних путева, изазвано вирусом грипа А (H1N1). Преноси се са особе на особу, најчешће путем капљица које се стварају при кијању и кашљању или преко предмета који су загађени респираторним секретом. Период инкубације је три до пет дана од контакта са оболелом особом (истеком седам до 10 дана након појаве симптома, оболела особа више није заразна за своју околину).

Симптоми грипа вируса А (H1N1) слични су симптомима других врста грипа А: грозница, висока температура (преко 38°С), главобоља, гушобоља, цурење из носа, кашаљ, отежано дисање, болови у мишићима, осип по кожи, мучнина, повраћање, пролив и општа малаксалост, при чему се не морају сви симптоми испољити.

Савети за превенцију су : што чешће прати руке сапуном и водом, при кијању и кашљању прекрити нос и уста папирном марамицом за једнократну употребу, не додиривати неопраним рукама очи, нос и уста, избегавати боравак у затвореним просторијама где има особа које имају симптоме грипа, проветравати просторију и вакцинација против сезонског грипа.

Препоруке за запослене су : код појаве симптома болести потребно остати код куће и јавити се телефоном свом лекару, обавестити руководиоца или особу задужену за вођење евиденције одсуствовања са посла, обавестити о својој болести све особе које су биле у контакту са вама унутар седам дана, уредно узимати препоручену терапију, остати у кући до престанка симптома односно до краја периода заразности (око седам дана). У случају погоршања здравственог стања одмах се јавити свом лекару, а уколико сте били у контакту са оболелим особама пратите своје здравствено стање током седам дана од контакта, те уколико дође до појаве симптома, остати код куће и поступити по наведеном упутству.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.