Aktuelnosti

Prijateljstvo dugo 48 godina - vredna donacija od bratske opštine Gornja Radgona iz Republike Slovenije

Objavljeno u Aktuelnosti.

U opštinu Mladenovac stigla je vredna donacija Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornja Radgona iz Republike Slovenije, vozilo za gašenje požara na visinama marke „mercedes - benz“ sa lestvama dugim 28 metara. Ovaj poklon Mladenovčanima od dragih prijatelja uručen je Dobrovoljnom vatrogasno – spasilačkom društvu (DVDS) Mladenovac na svečanosti koja je priređena ispred Sportskog centra "Ljubomir Ivanović Gedža".
Ključeve vozila predstavniku DVDS Mladenovac uručio je predsednik PGD Gornja Radgona, Tomaž Munda.
 
U ime građana Mladenovca na vrednom poklonu prijateljske opštine zahvalio se predsednik Gradske opštine Mladenovac, Vladan Glišić.
 
„Istinsko prijateljstvo dve opštine traje punih 48 godina, a sadržajnu i bogatu saradnju i razmenu iskustava i ideja olakšali su zajednički istorijski koreni kao i težnja da čuvamo i negujemo naše prijateljstvo.Trudili smo se da postojaću saradnju podignemo na viši nivo sa uverenjem da je rad i zalaganje u korist građana i institucija vredno truda. Danas smo u prilici da prisustvujemo još jednom plemenitom gestu solidarnosti između bratskih naroda. Veliko hvala gospodinu Stanislavu Rojku, županu opštine Gornja Radgona i gospodinu Tomažu Mundi, predsedniku Dobrovoljnog vatrogasnog društva na vrednom poklonu.
Uveren sam da ćemo u budućnosti na čvrstim temeljima prijateljstva i bratskih odnosa, sa još većom energijom i voljom graditi i održavati naše prijateljstvo, međusobno se uvažavati, podržavati i još čvršće i intezivnije povezivati.
Bratimljenje dve opštine počelo je pre 48 godina na jednom mostu na reci Muri. Naša je obaveza da nastavimo da gradimo mostove zajedništva kao što to činimo danas. Velike pozdrave upućujem građanima opštine Gornja Radgona, a dragim gostima želim da se osete kao kod svoje kuće jer Mladenovac i jeste njihova druga kuća. Dragi prijatelji, o nama će govoriti samo naša dela“, rekao je Glišić.
 
Župan opštine Gornja Radgona, Stanislav Rojko, preneo je najtoplije i najsrdačnije pozdrave i poruke prijateljstva iz ove opštine.
 
„Naše prijateljstvo moramo da nastavimo da negujemo i u narednom periodu. Ono što je bilo juče je prošlo, važno je ono što će biti sutra. Sutra moramo da izgradimo zajedničku Evropu, zajedno da idemo putem koji donosi bolje.
 
Ovo je mali korak za naše ljude ali je veliki korak za naše prijateljstvo. Uveren sam da će naša saradnja koja je počela na mostu prijateljstva ići dobrim putem. Neka nas naše ambicije udružuju u iskrenim borbama za uspeh. Hvala vam na gostoprimstvu. Hvala vam na ovih 8 godina od kada sam na mestu župana, uvek sam voleo da dolazim kod vas i siguran sa da će naše prijatljstvo trajati zauvek“, rekao je Rojko.
 
Predsednik PGD Gornja Radgona Tomaž Munda je rekao da je inicijativa u vezi sa donacijom vozila pokrenuta 2019. godine, ali da se sa realizacijom kasnilo zbog epidemiološke situacije prouzrokovane korona virusom.
 
„Danas smo tu i jako sam srećan zbog toga. Hvala svima na gostoprimstvu. Nadam se da će ovo vozilo dosta pomoći vašim vatrogascima, a mi ćemo vam uvek biti na raspolaganju. Siguran sam da ovde nismo poslednji put. Hvala vam mnogo na svemu“.
 
U znak dobrodošlice, prigodan kulturno-ummetnički program izveli su hor OŠ "Bora Lazić" iz Vlaške, KUD "Slavko Manojlović" i KUD "Ljubomir Ivanović Gedža" sa spletom narodnih pesama i igara iz Srbije i Slovenije. Horu Osnovne škole "Bora Lazić" pridružio se i virtuoz na harmonici, član Prostovoljnog gasilskog društva Gornja Radgona, gospodin Benjamin Majc.
 
Događaju su prisustvovali i načelnik Uprave za vandredne situacije Grada Beograda Milan Vasović, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, Miloš Majstorović, kao i predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Matica" Zemun.
Opštine Gornja Radgona i Mladenovac daleke 1974. godine potpisale su odluku o bratimljenju i pored turbolentnih vremena koje su zadesile bivšu Jugoslavuju, to prijateljstvo i danas traje.
Vatrogascislovenci1
Vatrogascislovenci2
Vatrogascislovenci3
Vatrogascislovenci4
Vatrogascislovenci5