Aktuelnosti

Pitomci Škole rezervnih oficira iz Bileće na skupu u Mladenovcu

Objavljeno u Aktuelnosti.

Pitomci Škole rezervnih oficira pešadije „Bileća“, predstavnici Udruženja veterana 63. padobranske brigade i predstavnici Uprave za tradiciju, standard i veterana Ministarstva odbrane Republike Srbije posetili su Gradsku opštinu Mladenovac povodom godišnjice bitke.


Na prijemu koji je organizovan u velikoj sali opštine, goste iz bivšh jugosovneskih republika pozdravio je predsednik opštine Vladan Glišić, zahvalio im se na poseti i poželeo ugodan boravak u Mladenovcu.


Ovom prilikom predstavnicima udruženjima, zaslžnim pojedincima i Gradskoj opštini Mladenovac uručene su zahvalnice za saradnju i doprinos realizaciji aktivnsti udruženja.


Udruženje Škole rezervnih oficira „Bileća“ baštini tradiciju srpske vojske, a skup u Mladenovcu je iniciran zbog važnosti Varovničke bitke i njene uloge u sklopu Kolubarske bitke.


Pitomci iz Bilećke škole, zahvaljujući vrhunskoj osposobljenosti za dužnosti komandira, njenu slavu proneli su po jedinicama širom cele Jugoslavije za vreme svog postojanja od 1956. do 1992. godine. Bileća je iškolovala 108 klasa pitomaca, odnosno nešto manje od 60.000 pripadnika .


Srbija je prva formirala udruženja građana ŠROP „Bileća“ još 2013. godine, a potom i Slovenija i ostale bivše jugoslovenske republike.

 

Pitomci1
Pitomci2
Pitomci3
Pitomci4
Pitomci5