Aktuelnosti

Положени венци у Малом Пожаревцу

Objavljeno u Aktuelnosti.

 

 

Представници три београдске општине, Младеновца, Сопота и Гроцке, положили су данас венце на спомен обележје у Малом Пожаревцу, месту где је немачки окупатор пре седамдесет година стрељањем 129 родољуба починио један од најстрашнијих злочина на простору Шумадије. 

Као и сваке године, представници три општине, грађани, потомци, чланови градске и општинских делегација СУБНОР – а одали су почаст родољубима, већином из Младеновца, Сопота и Гроцке који су стрељани у Малом Пожаревцу 26. маја 1943. године. 

У име градске општине Младеновац, венац на споменик жртвама фашистичког злочина положио је Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац.

Испред Сопота, домаћина овогодишње манифестације, председник ове општине, Живорад Милосављевић, рекао је да је током историје српски народ сваком окупатору пружао отпор без обзира на последице и жртве.    

Он је истакао да је општина Сопот обновила ово спомен облежје у жељи да се нове генерације стално подсећају на период страдања и борбе за слободу. На данашњем скупу, ученици ОШ "Милорад Мића Марковић" из Малог Пожаревца извели су рецитал чиме је завршен данашњи програм. 

Бројне фамилије и мештани са тромеђе Младеновца, Сопота и Гроцке дуго ће памтити 26. мај 1943. године као дан који је многе породице завио у црно. У архиву Института за изучавање историје радничког покрета Србије стоји саопштење немачке Фелдкоманде од 26. маја 1943. у којем се, између осталог, наводи да су на дан 13. маја 1943. године, на станици Дражањ − Шепшин, срез Грочански, партизани напали из заседе групу немачких војника.

Том приликом погинула су двојица, а један рањен. Као одмазда за овај напад стрељани су таоци из логора Бањица. 

Сви стрељани су доведени из Бањичког логора, а заробљени су на подручју Грочанског, Младеновачког и Космајског среза.

Већину су чинили млади и образовани људи пред којима је тек био живот.