Aktuelnosti

Општини Младеновац 81.000 евра за избеглице

Objavljeno u Aktuelnosti.

 

Градска општина Младеновац добила је 81.000 евра по основу Регионалног програма стамбеног збрињавања кojи имa зa циљ обезбеђивање трajних стaмбeних рeшeњa зa oкo 27.000 нajугрoжeниjих избeгличких пoрoдицa у рeгиoну.

Рeгиoнaлни прoгрaм стaмбeнoг збрињaвaњa (РСП) je зajeднички вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa oкo 27.000 нajугрoжeниjих избeгличких пoрoдицa, oднoснo зa oкo 74.000 људи у рeгиoну.

У Српском народном позоришту у Новом Саду, уручени су уговори представницима 61 општине и градова, где ће се у оквиру другог, четвртог и петог потпројекта Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије (РСП) градити станови, делити пакети грађевинског материјала и обезбеђивати стамбена решења за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске кроз пружање новчане помоћи за куповину сеоских домаћинстава. Реч је о више од 2.000 трајних и одрживих стамбених решења, укупне вредности 47,5 милиона евра.

Уговоре је свечано уручио Ивица Дачић, министар спољних послова, први потпредседник Владе и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије.

Уговори су уручени у Новом Саду, а општину Младеновац су представљали Саша Вићентијевић, члан Привременог органа градске општине Младеновац и Јовица Костић, повереник Комесаријата за избеглице

Градска општина Младеновац добила је 81.000 евра, бесповртаних средстава, за грађевински материјал за избеглице из Хрватске и БиХ. Максимална појединачна вредност пакета је 9000 евра. Ово је први новац који је по овом прејекту стигао у Младеновац, а до краја месеца општина ће расписати јавни позив. Средства су намењена за довршетак раније започетих кућа или за адаптацију постојећих обејеката.

Члан Привременог органа Саша Вићентијевић у разговору са Дачићем је добио све похвале за рад Комесаријата и обећење да ће у наредном периоду општина имати подршку од стране Комесаријата за избеглице и миграције и Владе Србије.

Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.