Aktuelnosti

Одржана Светосавска aкадемија

Objavljeno u Aktuelnosti.

altНа овогодишњој Светосавској академији одржаној у организацији Основне школе "Момчило Живојиновић" додељене су награде ученицима основних и средњих школа за резултате постигнуте на међународним и републичким такмичењима.

На Светосавској академији, градска општина Младеновац доделила је награде ученицима основних и средњих школа за резултате и освојено прво, друго и треће место на међународним и републичким такмичењима у школској 2017/2018. години. Ученици су награђени књигама "Србија на извору" аутора Драгана Боснића и лаксикон страних речи и израза Милана Вујаклије, "Нови Вујаклија".

Присутне је поздравио Владан Глишић, председник градске општине Младеновац.

– Поштовани суграђани, драга децо, у име градске општине Младеновац, ђацима и просветним радницима, честитам предстојећу школску славу Светог Саву. Добитницима Светосавских награда честитам на успесима и наградама освојеним на међународним и републичким такмичењима. Захвалио бих се и Основној школи "Момчило Живојиновић" која нам је ове године припремила Светосавску академију.

altГрадска општина Младеновац наставиће и ове године да испуњава своје обавезе подједнако према свим основним школама у нашој општини. Претходних година урађено је доста на уређењу школа, а у овој години нам предстоји још квалитетних пројекта и послова на унапређењу услова за рад ученика и наставника.

Драги ђаци, наставници и родитељи, не само данас, већ свакога дана требамо да се чврсто држимо вредности које је на овим просторима пре осам векова утемељио Растко Немањић. Са стварањем   Србије, у време наших првих просветитеља, сваки писмен човек је представљао велики успех за младу државу. Данас образовање више није изузетак нити привилегија богатих. Данас је обавеза државе да сви буду писмени. Сваки изузетак, сваки појединац од кога је систем одустао, представља за државу велики неуспех.

Морамо имати на уму да ако образовну праксу стално не прилагођавамо захтевима модерног доба, не само да нећемо постати земља знања, већ ћемо заједно са образовањем изгубити и шансу за привредни опоравак али и своју културу и национални идентитет. Зато морамо да се залажемо за свакодневну еволуција образовног система који треба постепено, корак по корак, из дана у дан, прилагођавати новим изазовима савременог живота.

altДржимо се онога што је рекао велики српски просветитељ и филозоф Доситеј Обрадовић - "Књиге браћо моја, књиге, а не звона и прапорци". Још једном честитам вам школску славу и желим пуно успеха у даљем школовању - рекао је Глишић.

По завршетку програма, додељене су светосавске награде успешним ученицима, освајачима међународних и републичких такмичења. Награде је ученицима уручио председник општине Владан Глишић.

Додељене су награде ученицима Основне музичке школе "Стеван Христић" за резултате постигнуте на републичком такмичењу ученика музичких и балетских школа Србије и то за треће место, Елена Костић (хармоника), Милош Живојиновић (хармоника) и Марко Жујовић (хармоника). За освојено прво место награђени су Димитрије Петковић (кларинет), Анита Максимовић (флаута), Никола Павић (гитара) и Недељко Вуковић (хармоника).

Ученици младеновачких основних школа такође су били успешни на републичким такмичењима из разних предмета. Треће место из математике освојио је Марко Матовић из ОШ "Свети Сава", друго место из физике освојио је Реља Глишић из ОШ "Момчило Живојиновић", друго место из руског језика Милица Вучетић (ОШ "Момчило Живојиновић"), друго место из физичког васпитања - Павле Кнежевић (ОШ "Свети Сава"), прво место из физике - Матеја Кузмић (ОШ "Коста Ђукић") и прво место из физичког васпитања - Војин Вујичић (ОШ "Момчило Живојиновић").

altУспешни на републичким такмичењима били су и младеновачки средњошколци.

Треће место из историје освојио је Давид Благић из Гимназије, друго место из српског језика освојила је Сара Милијановић ученица Гимназије која је освојила и треће место из биологије. Гимназијалац Никола Голочевац освојио је друго место из историје и био другопласиран на Књижевној олимпијади.

Александар Вујичић, ученик Техничке школе освојио је сребрну медаљу на међународном такмичењу из инфоматике.

Присутнима се обратио и свештеник Марко Јефтић светосавском беседом у којој је подсетио на значај учење Светог Саве у прошлости, садашњости и за будућност.

.

.

altalt