Aktuelnosti

Položeni venci na Spomen kompleks Crkvenac

Objavljeno u Aktuelnosti.

 Kod Spomen česme "Crkvenac" održana je svečanost odavanja počasti pripadnicima škotskog sanitetskog osoblja na čelu sa dr Elsi Inglis i pripadnicima savezničkih sanitetskih misija koje su tokom Prvog svetskog rata stale na stranu srpske vojske i naroda.

Programu koji je priređen kod česme podignute septembra 1915.godine u znak zahvalnosti dr Elsi Inglis i njenim hrabrim koleginicama, a koje su činile najjaču žensku sanitetsku misiju na srpskom ratištu, prisutvovali su predstavnici ambasada Velike Britanije, Australije, Kanade i Holandije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Grada Vranja, gradske opštine Mladenovac i boračkih Udruženja.

Pozdravljajući goste, Vladan Glišić, predsednik Gradske opštine Mladenovac, izrazio je zahvalnost svima koji su se odazvali pozivu da dođu na dan kada Mladenovac obeležava godišnjicu osvećenja spomen česme  u znak sećanja na herojski podvig doktorke Elsi Inglis i savezničkih sanitetskih misija.

“Retka su mesta u Srbiji kao što je Crkvenac. Mesta koja svojim značajem i simbolikom okupljaju građane, predstavnike vojske, državnih institucija, gradova, opština i država saveznica. Ovaj simbol humanosti, u vremenu rata i smrti kada je najteže biti human, obavezuje nas da svake godine sa istim entuzijazmom podsećamo sebe i druge šta se ovde desilo.

Već drugu godinu za redom, vodimo borbu u ratu protiv neprijatelja koji se ne pobeđuje puškama i topovima, već solidarnošću i odgovornošću svih nas.

Kao i pre više od jednog veka, kada su požrtvovanje, humanost i hrabrost doktorke Elsi Inglis i savezničkih sanitetskih misija spasili bezbrojne živote i dali ogroman doprinos pobedi u Velikom ratu, tako i danas nesebični trud i zalaganje lekara, medicinskih sestara i svih zdravstvenih radnika koji stoje na prvoj liniji borbe protiv korona virusa, pomažu opstanku svih nas. Zato i njima dugujemo ogromnu zahvalnost i odajemo im naše poštovanje i divljenje.

Sve nas ohrabruje činjenica da već godinama sa istim pijetetom, negujemo sećanje na požrtvovanu doktorku i misije savezničkih lekara i volontera. Kada je ceo Mladenovac bio jedna bolnica, doktorka Inglis i medicinsko osoblje žrtvovali su sebe za spas srpske vojske i civila.

Naš narod je pokazao snagu da podigne spomenik svojim prijateljima. Ne možete a ne biti ponosan na narod koji diže spomenike u vreme rata i koji hoće da poruči svojim potomcima kako treba vrednovati prave prijatelje.

Srbi svoje prijatelje čuvaju, brane i pamte. Neka je slava doktorki Inglis, škotskim ženama i svakom prijatelju srpskog naroda koji je podelio veliku nesreću sa nama. Mi to nećemo zaboraviti", rekao je Glišić.

U kulturno-umetničkom programu učestvovale su solo sopran Tatjana Ristić i Dragana Čolić, profesorka razredne nastave.

Crkvenac211
Crkvenac2110
Crkvenac2111
Crkvenac2112
Crkvenac212
Crkvenac213
Crkvenac214
Crkvenac215
Crkvenac216
Crkvenac217
Crkvenac218
Crkvenac219