Društvo

Половина младих у Србији живи са родитељима

Objavljeno u Društvo.

Половина младих у Србији живи са родитељимаБеоград − Готово половина младих у Србији, узраста између 18 и 27 година, још живи са родитељима, показује истраживање које је овог месеца спровео форум Виса младих лидера. Као препреку осамостаљивању млади не виде у финансијској ситуацији, али сматрају да их друштво не подржава нити охрабрује у намери да отпочну живот ван заједнице.

Истраживање је показало да више од половине испитаника сматра да млади у Србији нису самостални, а трећина њих мисли да су нове генерације мање самосталне од својих вршњака у западним земљама. Негативна предвиђања економиста везана за светску кризу, наводи се у истраживању, нису значајно угрозила оптимизам младих у погледу њихове будућности.

Зорица Томић, културолог, каже за Данас да су млади људи принуђени да живе са родитељима и да је томе допринео низак стандард у протеклих 20 година.

− Осим тога, овде још није у моди оно што је на западу одавно постао стандард, а то је да више људи изнајми један стан, па да на тај начин живе самостално, односно независно од родитеља. Такође, многочланост породице која је карактерисала задружни живот у Србији, уступила је место породицама са мање деце, па се и однос родитеља према деци променио. Деца су размаженија, више везана за родитеље, па често једни од других не желе да се одвоје ¬− каже Томићева. Она додаје да ипак ниједну појаву не треба гледати као црну или белу, и да из сваке ситуације треба извући оно што је позитивно.

Она додаје да прича о осамостаљивању у време економске кризе звучи као "немогућа мисија". Према њеним речима, млади би и желели да се осамостале, али им друштво данас не пружа никакву алтернативу.

Јасна Вељковић, доцент на Факултету за примењену психологију, несамосталност младих у Србији објашњава чињеницом да наше друштво још није рашчистило са остацима патријархалне породице и да је и породица у међувремену доживела велике промене.

− Често самохрани родитељ, најчешће мајка, остаје са својим дететом до краја свог живота. Такође, деца су данас презаштићена. Без обзира на финансијски статус родитеља, на западу млади већ са 16 година почињу да раде, што код нас није случај. Међутим, продужена несамосталност деце ствара продужену емоционалну зависност − каже Вељковићева. Она наводи да када млад човек, који би већ требало да ради и да зарађује за живот, живи са родитељима и од њих тражи новац, неминовно води конфликту.

Делови текста пренети из дневног листа "Данас", Аутор: К. Живановић