Društvo

Godišnjica osnivanja Кosmajsko-posavskog partizanskog odreda

Objavljeno u Društvo.

alt

Na svečanosti, održanoj 2. jula na Кosmaju, uz prisustvo predstavnika opština Sopot, Mladenovac i Grocka, brojnih udruženja boraca i građana, položeni su venci u znak sećanja na osnivanje Кosmajsko-posavskog partizanskog odreda, 2. jula 1941. godine na prostoru planine Кosmaj.

U ime gradske opštine Mladenovac venac su položoli predsednik opštine Vladan Glišić i član Veća Zoran Jocić.

U obraćanju prisutnim borcima, potomcima boraca i poštovaocima tradicije narodnooslobodilačkih ratova, predsednik opštine Mladenovac Vladan Glišić rekao je da je kultura sećanja na događaje koji su obeležili istoriju ovoga kraja naš dug prema precima:

alt

"U ime gradske opštine Mladenovac i u ime Mladenovčana koji čuvaju i neguju tradiciju antifašizma, humanizma i socijalne pravde, hvala vam što ste se danas okupili na ovom mestu, koje je simbol sećanja na početak organizovanog otpora fašističkom teroru u Drugom svetskom ratu.

Posebnu zahvalnost dugujemo živim učesnicima rata, na čijim slobodarskim idealima je stvarana moderna Srbija, njihovim potomcima, kao i svim poštovaocima narodnooslobodilačke tradicije.

Ovaj spomenik pored koga se nalazimo, večiti je simbol jednog vremena, kao što je i samo sećanje na jedinstveni antifašistički otpor naroda Srbije i ovoga dela Šumadije svakom vidu nasilja i terora, zločina, okupacije i izdaje. On je dokaz da su radnici, seljaci, studenti i prekaljeni aktivisti u sastavu Кosmajskog partizanskog odreda, ili okupljeni pod njegovim okriljem, bili na pravoj strani, na strani pobednika.

alt

Negovanjem sećanja na njihova herojska dela, šaljemo poruku novim pokolenjima da čuvaju slobodu kao svetinju.

Neka je večna slava palim borcima, a svima nama zavet da čuvamo i gradimo našu zajedničku otadžbinu na temeljima ideala za koje su se oni borili".

U okviru svečanosti priređen je i prigodan umetnički program.