Актуелности

Свечаност на спомен комплексу Црквенац

Објављено у Актуелности.

Код Спомен чесме "Црквенац" одржана је свечаност одавања почасти припадницима шкотског санитетског особља на челу са др Елси Инглис и припадницима савезничких санитетских мисија које су током Првог светског рата стале на страну српске војске и народа.


Програму који је приређен код чесме подигнуте септембра 1915.године у знак захвалности др Елси Инглис и њеним храбрим колегиницама, а које су чиниле најјачу женску санитетску мисију на српском ратишту, присутвовали су представници амбасада Велике Британије, Аустралије, Канаде и Холандије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране, Војске Србије, Града Врања, Градске општине Младеновац, борачких удружења и организације слепих и слабовидих.


Поздрављајући госте, Владан Глишић, председник Градске општине Младеновац, изразио је дубоку захвалност свима који су се одазвали позиву да заједно одамо почаст докторки Елси Инглис, санитетској мисији шкотских жена и свим санитетским мисијама у Србији на њиховим херојским подвизима током Првог светског рата.


„На овом месту, пре 108 година, војници Моравске дивизије, подизањем овог јединственог споменика, одужили су се својим далеким пријатељима и трајно сачували од заборава њихова доброчинства. Сви заједно, показали смо да смо достојни њихове велике жртве и још већег подвига. Са истим, дубоким емоцијама, овај споменик говори подједнако о људима који су га подигли и онима у чију част је подигнут“, рекао је Глишић.


"Људи као што је била докторка Елси Инглис су најснажнија веза између Србије и Британије и путоказ солидарности, разумевања, подршке на којима можемо да градимо чак и чвршће односе у будућности", навео је Едвард Фергусон, британски амбасадор у Србији.


Захваљујемо се Основној музичкојј школи "Стеван Христић" и Основној школи "Свети Сава" на учешћу у уметничком делу програма. Посебна захввалност Црквеној општини Младеновац, Команди за обуку и Београдској бригади Војске Србије на учешћу и подршци.

Crkvenac1
Crkvenac2
Crkvenac3
Crkvenac4
Crkvenac5