logo

Правилник о избору корисника места за постављање киоска

Веће градске општине Младеновац, на седници одржаној дана 2.9.2011. године, на основу члана 39. Статута градске општине Младеновац ("Сл. лист града Београда", бр. 40/10 - пречишћен текст), члана 14. Одлуке о условима и начину постављања привремених објеката на јавним површинама у Београду ("Сл. лист града Београда", бр. 31/02 - пречишћен текст, 11/05, 29/07, 61/09 и 24/10), члана 3. Пословника о раду Већа градске општине Младеновац ("Сл. лист града Београда", бр. 6/09 и 28/10) и Плана постављања привремених објеката на јавним површинама у Београду - подручје градске општине Младеновац ("Сл. лист града Београда", бр. 10/11), донело је

П Р А В И Л Н И К

О ИЗБОРУ КОРИСНИКА МЕСТА ЗА ПОСТАВЉАЊЕ КИОСКА

на територији градске општине Младеновац

I. ОПШТЕ ОДРЕДБЕ 

Члан 1.

Овим правилником утврђују се начин, услови, поступак, спровођење, критеријуми и садржина јавног конкурса, и друга питања везана за спровођење јавног конкурса за постављање привремених објеката, односно киоска и коришћење места за постављање привременог објекта односно киоска на територији градске општине Младеновац, а посебно питања везана за накнаду коју корисник места за постављање киоска плаћа.

Под јавним конкурсом за избор корисника места за постављање привременог објекта, односно киоска на територији градске општине Младеновац, на период од 5 година, подразумева се достављање писаних пријава са почетним понудама, као основом за спровођење јавног надметања учесника јавног конкурса, примену критеријума за утврђивање ранг - листе и доношење одлука о одређивању корисника места.

Члан 2.

Као најповољнији учесник јавног конкурса сматраће се учесник који је доставио благовремену и потпуну пријаву са почетном понудом на јавном конкурсу, са ваљаним доказима о испуњености свих прописаних услова, те који се у поступку јавног надметања и применом критеријума за утврђивање ранг-листе сматра најповољнијим.

Под почетном понудом, у смислу овог правилника, сматра се почетни износ накнаде, који не може бити нижи од износа наведеног у Одлуци председника градске општине Младеновац из члана 8. овог правилника, односно нижи од износа за заузеће 9,5 м2 ради постављања киоска.

Почетна цена на локацији у IV урбанистичкој зони  за киоск од 9,5 м2 за период од 5 година је 1.000.000,оо  динара.  Предвиђено је укупно четири локацијe за постављање шест киоска и то: локација 1 (3 киоска), локација 2 (1 киоск), локација 3 (1 киоск) и локација 12 (1 киоск);

Почетна цена на локацији у V урбанистичкој зони за киоск од 9,5 м2 за период од 5 година  је 700.000,00 динара. Предвиђено је укупно шест локација за постављање седам киоска  и то: локација 4 (2 киоска), локација 5 (1 киоск), локација 6 (1 киоск), локација 7 (1 киоск), локација 8 (1 киоск) и локација 9 (1 киоск);

Почетна цена на локацији у VI урбанистичкој зони за киоск од 9,5 м2 за период од 5 година је 500.000,00 динара. Предвиђено је укупно три локације за постављање три киоска и то: локација 10 (1 киоск), локација 11 (1 киоск) и локација 13 (1 киоск);

У VII зони није предвиђено постављање киоска.

Почетна цена на локацији у VIII урбанистичкој зони за киоск од 9,5 м2 за период од 5 година је 300.000,00 динара. Предвиђено је укупно осам локација за постављање осам киоска, и то: локација 14 (1 киоск), локација 15 (1 киоск), локација 16 (1 киоск), локација 17 (1 киоск), локација 18 (1 киоск), локација 19 (1 киоск),  локација 20 (1 киоск) и локација 21 (1 киоск).

Од укупне излицитиране цене 30 % се плаћа у пет годишњих рата, а остатак једнократно у року од 8 дана од дана потписивања уговора.

Почетни износи по локацијама се ревалоризују у складу са планираним кретањем цена утврђених меморандумом о буџету. Износ који се уплаћује једнократно се ревалоризује у складу са растом потрошачких цена, а закључно са даном уплате.

Под коначном понудом у смислу овог правилника сматра се износ који је учесник на конкурсу понудио у поступку јавног надметања, као своју последњу и највишу понуду.

Под најповољнијом понудом у смислу овог правилника сматра се понуда на основу које је учесник у конкурсу рангиран као први на ранг - лист.

Корисници места за постављање киоска плаћају локалну комуналну таксу која се утврђује Одлуком о локалним комуналним таксама.

Члан 3.

Место за постављање киоска у смислу овог правилника је место, односно локација за постављање киоска типа "Стари београдски", бруто површине 9,5 м2, утврђена Планом постављања привремених објеката на јавним површинама у Београду - подручје градске општине Младеновац.

Предмет јавног конкурса је одређивање корисника места за постављање киоска типа "Стари београдски" за пружање шалтерских услуга, по намени трговина што подразумева продају робе на мало: штампе, дуванских производа, безалкохолних пића и кондиторских производа у фабричком паковању, папирне галантерије, играчака, прибора за личну хигијену и сл., телефонских картица, карата за јавни градски превоз и цвећа, у складу са овим правилником и одлуком о условима и начину постављања привремених објеката на јавним површинама у Београду.

Члан 4.

Поступак јавног конкурса за избор корисника места за постављање киоска спроводи Комисија за спровођење јавног конкурса (у даљем тексту: Комисија).

Комисију чине председник и четири члана.

Комисију образује председник градске општине Младеновац (у даљем тексту: Председник).

Комисија је овлашћена да:

- организује и припрема спровођење јавног конкурса са јавним надметањем у складу са овим правилником,

- прикупи писане пријаве са почетним понудама,

- отвори пријаве,

- спроведе поступак јавног надметања у складу са овим правилником,

- утврди ранг - листу,

- донесе одлуку о одређивању корисника места за постављање киоска.

Комисија одлуке доноси већином гласова.

Члан 5.

Комисија по спроведеном поступку јавног конкурса са јавним надметањем позива најповољнијег учесника да закључи уговор о закупу у складу са ранг - листом.

Уговор са најповољнијим учесником по спроведеном јавном конкурсу са јавним надметањем, а по одлуци Комисије, закључује испред градске општине Младеновац Председник градске општине.

Члан 6.

О раду комисије води се записник који садржи: датум седнице, имена присутних чланова комисије, податке о учесницима у поступку, о садржају писаних пријава са почетним понудама и испуњености услова од стране учесника у поступку, податке о висини накнаде понуђеној током јавног надметања, податке о најповољнијем учеснику и друге податке које комисија сматра релевантним.

II. ПРИПРЕМА ЈАВНОГ КОНКУРСА

Члан 7.

Комисија припрема јавни конкурс са јавним надметањем утврђујући садржај, услове поступка и рокове јавног конкурса и припремајући јавни конкурс за објављивање, у свему у складу са Одлуком о условима и начину постављања привремених објеката на јавним површинама у Београду и овим правилником.

Комисија обезбеђује све техничке и административне услове за спровођење јавног конкурса са јавним надметањем пре расписивања и током споровђења јавног конкурса са јавним надметањем, све до доношења коначне одлуке по конкурсу и закључења уговора са најповољнијим учесником.

Стручне и административно - техничке послове за комисију врши организациона јединица Управе градске општине Младеновац надлежна за комуналне послове.

III. РАСПИСИВАЊЕ ЈАВНОГ КОНКУРСА 

Члан 8.

Јавни конкурс за избор корисника места за постављање киоска расписује Председник градске општине одлуком, на предлог организационе јединице Управе градске општине Младеновац надлежне за комуналне послове.

Председник градске општине одлуком којом расписује јавни конкурс утврђује и висину најниже почетне понуде по месту, која представља један од услова за исправност понуде.

Висина најниже почетне понуде по месту укључује и износ који представља накнаду, односно део накнаде који корисник места плаћа годишње у складу са одредбом из члана 10. 

IV. ОБЈАВЉИВАЊЕ ЈАВНОГ КОНКУРСА СА ЈАВНИМ НАДМЕТАЊЕМ 

Члан 9.

Председник градске општине објављује јавни конкурс за учешће у поступку прикупљања писаних пријава на конкурс за избор корисника са почетним понудама најмање у једном дневном листу који је доступан на територији града Београда, најкасније десет календарских дана пре отварања писаних пријава са почетним понудама, и мора садржати све податке од значаја за јавни конкурс и за учешће заинтересованих лица, а нарочито:

- износ и врсту депозита, односно банкарске гаранције,

- износ најниже почетне понуде по месту,

- рок и начин подношења писане понуде,

- време и место отварања понуда,

- услове, време одржавања и начин спровођења јавног надметања за оне учеснике чија је благовремена понуда садржала све прописане услове,

- вредновање критеријума.

Објава јавног конкурса садржи и навођење обавезног садржаја пријаве.

Пријава са почетном понудом на конкурс садржи:

- податке о подносиоцу пријаве,

- податке о објекту и месту за које се пријава подноси,

- број понуде и назнаку локације за коју се подноси пријава,

- понуђени износ почетне накнаде за коришћење места за постављање објеката, односно киоска, који не може бити мањи од почетне висине накнаде дате у тексту конкурса,

- остале елементе које утврди Комисија.

Члан 10.

Укупан износ накнаде који најповољнији учесник плаћа за коришћење места за постављање киоска подразумева и висину накнаде, коју одређује председник градске општине одлуком из члана 8. о образовању комисије у складу са тржишним условима, који је укључен у највиши износ накнаде који се постигне на јавном надметању, како предвиђа овај Правилник.

Један део укупне накнаде, установљен Одлуком Председника градске општине плаћа се у пет годишњих рата, једанпут годишње, најкасније до 31. марта за текућу годину, за све време важења уговора.

Други део укупне накнаде који представља разлику између дела укупног износа из става 2. овог члана, и укупног износа накнаде постигнутог у јавном надметању плаћа се једнократно, за целокупан период на који се закључује уговор о закупу места за постављање киоска, и то најкасније 15 дана од дана закључивања уговора.

Комисија утврђује висину депозита, односно банкарске гаранције која не може бити нижа од 10 % почетне висине накнаде по месту, из Одлуке Председника градске општине, за које је учесник поднео понуду. Почетну висину накнаде по месту, као најнижу цену по месту, утврђује Комисија у конкурсној документацији, на основу Одлуке Председника градске општине.

Члан 11.

Понуде достављене после рока пријављивања наведеног у јавном позиву, као неблаговремене, односно пријаве које не буду садржале све елементе прописане овим чланом правилника, односно које буду састављене супротно наводима из јавног позива, као неисправне, комисија ће одбацити, односно неће узимати у даље разматрање.

ПОСТУПАК ПРИКУПЉАЊА ПИСАНИХ ПРИЈАВА СА ПОЧЕТНИМ ПОНУДАМА

И СПРОВОЂЕЊЕ ЈАВНОГ НАДМЕТАЊА

Члан 12.

Поступак прикупљања писаних пријава са почетним понудама и јавно надметање обухвата:

- подношење писаних пријава са почетним понудама од стране заинтересованих учесника на конкурсу,

- јавно отварање пријава,

- утврђивање испуњености услова,

- спровођење јавног надметања,

- јавно отварење почетних понуда,

- одређивање ранг - листе,

- одређивање корисника места, одлуком која ће представљати основ за закључење уговора са изабраним учесником.

V. ПОДНОШЕЊЕ ПИСАНИХ ПРИЈАВА СА ПОЧЕТНИМ ПОНУДАМА 

Члан 13.

Право учешћа на јавном надметању имају правна и физичка лица која доставе писану понуду у року одређеном у јавном конкурсу.

Право да поднесе пријаву за учешће у поступку прикупљања писаних понуда има правно или физичко лице, под условом да је:

- регистрован за обављање одговарајуће делатности у складу са одредбама Одлуке о условима и начину постављања привремених објеката на јавним површинама у Београду и овог правилника,

- измирио доспеле обавезе према Управи јавних прихода града Београда по основу изворних локалних јавних прихода до дана објављивања конкурса,

- достављена банкарска гаранција за учешће на јавном конкурсу и озбиљности учешћа на јавном конкурсу у висини од 10 % почетне висине накнаде по месту, из Одлуке Председника градске општине, а који је учесник поднео понуду, односно доказ о уплати депозита, у истом износу,

- уплатио накнаду за учешће на јавном конкурсу,

- друге услове које утврди комисија.

Комисија је обавезна да у поступку припреме и расписивања јавног конкурса са јавним надметањем одреди начин доказивања, односно врсту доказа које су учесници дужни да доставе на околност испуњености нужних услова из овог члана. Начин доказивања, односно врста доказа мора бити саставни део расписаног јавног конкурса са јавним надметањем.

Комисија је обавезна да у поступку припреме и расписивања јавног конкурса са јавним надметањем прецизира рокове за предузимање свих предвиђених радњи у овом поступку.

Члан 15.

Пријава се подноси на јединственом обрасцу.

Заинтересовано лице у пријави подноси и почетну понуду за свако место посебно.

Више повезаних правних лица у смислу Закона о привредним друштвима, могу учествовати само заједнички, подносе једну понуду и достављају уговор о заједничком учешћу.

Више правних или више физичких лица, која желе да остваре заједничко учешће подносе једну пријаву и достављају уговор о заједничком учешћу.

Уговором из става 1. и 2. овог члана регулишу се међусобни односи у заједничком учешћу, процентуално учешће у измирењу обавеза везаних за подношење понуде, податке о заједничком заступнику и његовим овлашћењима и др.

Члан 16. 

Пријава са доказима о испуњености прописаних услова подноси се непосредно или путем поште, у запечаћеној коверти, у року одређеном у јавном конкурсу.

У посебном запечаћеном коверту у истом року из става 1. овог члана, доставља се почетна понуда.

Благовремено ће се сматрати све пријаве које стигну до рока наведеног у јавном конкурсу.

Непотпуне и неблаговремене пријаве неће се разматрати.

У случају да су све пристигле пријаве непотпуне, односно неблаговремене, Комисија обуставља све радње у спровођењу јавног конкурса.

Уз пријаву се подноси и доказ о средству финансијског обезбеђења - оригинал банкарска гаранција за озбиљност учешћа у јавном конкурсу, односно признаница о уплати депозита у висини од најмање 10 % почетне висине накнаде по месту, како је дефинисана Одлуком председника градске општине, за које је учесник поднео пријаву, као и остала документа предвиђена овим правилником и јавним конкурсом.

 

VI ОТВАРАЊЕ ПРИЈАВА И СПОРОВОЂЕЊЕ ЈАВНОГ НАДМЕТАЊА 

Члан 17.

Јавно отварање писаних понуда обавиће се на месту и у року одређеном јавним конкурсом.

О поступку отварања понуда води се записник.

По окончању јавног отварања писаних понуда, комисија утврђује исправност понуда, у року који ће бити утврђен јавним конкурсом.

Члан 18.  

Поступак давања на коришћење места за постављање привремених објеката, односно киоска после утврђене листе учесника наставља се јавним надметањем, које се заказује у року прописаном јавним конкурсом.

Својство учесника у поступку јавног надметања стичу сви учесници јавног конкурса, чије су понуде благовремене и исправне.

Члан 19.

Услов одржавања јавног надметања за свако место је испуњен уколико својство учесника стекну најмање два подносиоца пријаве.

Сматраће се да је најповољнији, ако својство учесника у складу са овим правилником стекне и само један учесник.

Члан 20.

Када је испуњен услов из члана 18. овог Правилника Комисија саопштава да је почетна висина накнаде за постављање привремених објеката, односно киоска у поступку јавног надметања понуђена накнада оног учесника који је понудио највиши износ накнаде са листе учесника.

Члан 21.

Комисија позива све учеснике са листе учесника за одређено место да приступе надметању истицањем понуда у складу са кораком увећења цене.

Корак увећења цене одређује комисија пре почетка јавног надметања.

Члан 22.  

По окончању поступка јавног надметања, применом вредновања прописаних критеријума, Комисија формира ранг-листу.

Прецизно утврђивање вредновања прописаних критеријума Комисија ће утврдити у јавном конкурсу.

VII ОДРЕЂИВАЊЕ КОРИСНИКА МЕСТА ЗА ПОСТАВЉАЊЕ ПРИВРЕМЕНОГ ОБЈЕКТА 

Члан 23.

За корисника места за постављање привременог објекта, односно киоска одређује се учесник поступка који буде први на ранг-листи по спроведеном поступку јавног конкурса са јавним надметањем.

Учесник који је понудио највиши износ накнаде потписује изјаву о висини понуђене накнаде коју је обавезан да уплати у складу са одредбама Уговора о закупу места за постављање киоска.

VIII ЗАКЉУЧЕЊЕ УГОВОРА 

Члан 24.

После завршеног поступка надметања комисија позива најповољнијег учесника да у року од седам дана од дана пријема позива закључи уговор о закупу места за постављање привременог објекта, односно киоска са Председником градске општине.

Најповољнији учесник потписивањем уговора о закупу стиче својство закупца, односно корисника места за постављање привременог објекта и има обавезу да уплати понуђену цену на начин и у року утврђеном у уговору.

Члан 25.

Кад најповољнији учесник не потпише понуђени уговор, сматра се да је одустао од понуде, те се стичу услови да се активира банкарска гаранција за озбиљност учешћа на јавном конкурсу, односно да се задржи уплаћени депозит.

Кад корисник места не изврши плаћање у уговореном року губи својство корисника места за постављање привременог објекта а градска општина Младеновац има право да активира банкарску гаранцију за озбиљност учешћа у јавном конкурсу са јавним надметањем односно да задржи уплаћени депозит.

Када наступи случај из става 1. и 2. овог члана, а било је других истакнутих понуда комисија позива учеснике са листе учесника према редоследу њихових највиших понуда да са њима закључи уговор.

Члан 26.

Свим учесницима у поступку, осим кориснику места, уплаћени депозит, односно достављена банкарска гаранција враћа се у року од десет дана од дана отварања понуда.

За корисника места одређује се учесник поступка који понуди највиши износ накнаде по окончаном целокупном поступку јавног конкурса са јавним надметањем.

Члан 27.

На одлуку комисије учесник у поступку јавног конкурса може поднети приговор Општинском већу градске општине Младеновац у року од осам дана од дана пријема обавештења о избору корисника.

Члан 28.

На основу закљученог уговора и плана којим су одређена места за постављање привремених објеката, за сваку посебну локацију, организациона јединица Управе градске општине Младеновац надлежна за комуналне послове, издаје решење о одобрењу за постављање за сваку појединачну локацију, у складу са чланом 15. Одлуке о условима и начину постављања привремених објеката на јавним површинама у Београду.

Члан 29.

Овај Правилник ступа на снагу наредног дана од дана објављивања на огласној табли Управе градске општине Младеновац.

ВЕЋЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ

Број IV-00-06-2-64/1 /2011, 2.9.2011. године

Председник

Бранислав Јовановић

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.