logo

Развој туризма

Туристичка организација Младеновца у сарадњи са општинским и градским јавним предузећима, органима и установама ради на неколико значајних пројеката чија реализација ће у 2011. и 2012. години допринети развоју туризма и привлачењу туриста у општину Младеновац.

Поред туристичких пројеката чији се почетак очекује током 2011. и 2012. године, на неколико локација у општини се завршавају радови на инфраструктури туристичких локација:
- Уређење улице Миће Миловановића (бивше Црквене) где је након израђеног пројекта започета и завршена прва фаза реконструције.
- У Спомен парку "Деспот Стефан Лазаревић" (Црквине), Дирекција за изградњу и планирање Младеновац је финансирала пројекат заштите споменика деспота Стефана Лазаревића, који је израдио Завод за заштиту споменика. Средства за реализацију пројекта је издвојила Скупштина града Београда, а радови су изведени преко ЈП "ДИП Младеновац". У првој и другој фази изграђни су пут, паркинг, порта и ограда око паркинга као и око целог комплекса. Након недавног завршетка радова на расвети остало је уређење стаза и заштита споменика што треба да се реализује од стране Завода за заштиту споменика.
- Туристичко-рекреативни пут "Плућа Младеновца" (Младеновац - Мала Врбица - Космај) је сакрална туристичка рута коју чине: спомен црква-брвнара, звонара, спомен дом, школа старих заната, отворена позорница, литијска стаза, систем од седам партерно уређених извора уз реку Врбичицу. Изграђена је спомен чесма и звонара, темељи цркве и део инфраструктуре.
- За изградњу парка у културно-туристичком комплексу "Црквенац", конкурисано је за средства у Градссој управи - Секретаријат за привреду 2008. године. Секретаријат је доделио средства у износу од око 800.000 динара, чиме су реализоване прве две фазе пројекта. У наредном периоду предстоји изградња стаза и постављање расвете.

Поред набројаних пројеката, ТОМ планира реализацију и следећих програма у 2011. години:
- Израда Плана детаљне регулације комплекса између Института за рехабилитацију "Селтерс" и Кораћичке  бање, са повезивањем парковско-рекреативним садржајима у долини потока Алинац. Уређење Алиначке долине, реконструкција саобраћаја, изградња спортских садржаја са пратећим комерцијалним и угоститељским садржајима и формирање бањског насеља. Захтев је упућен Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београд са нагласком да његова израда буде приоритет.
- Пројекат постављања туристичке сигнализације је готов са свим дозволама за постављање сигнализације. Захтев за реализацију је упућен надлежним службама и јавним предузећима.
- Село Границе као "Еко центар Младеновца". Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београд, упућен је допис за давање сагласности за израду одговарајућег урбанистичког плана МЗ "Границе". Реч је о идеји житеља ове месне заједнице да постане будући "Еко центар Младеновца". Стављен је у десет приоритета упућених према Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда од стране Градске општине Младеновац.
- Иницијатива за израду Плана детаљне регулације "Марковачко језеро" за који је урађено идејно решење, упућена је Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда. Обухват плана је око 35 хектара намењен уређењу Марковачког језера и његовог приобаља за потребе изградње спортско-туристичког комплекса, ван обухвата Генералног плана. Циљ је стварање правне основе за изградњу спортско-туристичких садржаја.
- Уређење паркинг простора код манастира Павловац на Космају и проширење и заштита постојећег пута. Туристичка организација Младеновца и ЈП "ДИП Младеновац" одредили су локације за изградњу паркинга и добили сагласност Епархије и младеновачке цркве. У "ДИП Младеновац" упућен је захтев за израду пројектне документације за проширење пута и изградњу паркинг простора.

Један од основних задатака Туристичке организације Младеновца је активно учешће и промовисање туристичких потенцијала на сајмовима туризма. Поред Међународног сајма туризма у Београду, планира се учешће на сајмовима туризма у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Чачку и Бања Луци, а на сајмовима туризма у иностранству Туристичка организација Младеновца вероватно ће се представити са пропагандним материјалом преко ТОС-а и ТОБ-а.

Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.