logo

Туристички потенцијали

Најзначајнија природна, а и туристичка вредност на подручју Младеновца је пространа и шумовита планина Космај. На само 12 km од Младеновца, она нуди уживање као излетничка локација и то не само за традиционалне првомајске уранке. За рекративни туризам, за шетње је на Космају најатрактивнија кружна стаза око Споменика борцима из II светског рата, пут ка ПТТ одмаралишту или стаза ка Спомен-костурници борцима из I светског рата. Ове стазе су доста популарне и код планинара и код рекреативаца, тако да су доста посећене у лети, нарочито викендом. Постоје одморишта са дрвеним клупама и столовима, као и мања игралишта за децу.

За ловни туризам права дестинацијa је Ловиште "Варовнице", на обронцима Космаја, на само 46 km јужно од Београда. Ловиштем газдује Ловачко удружење "Варовнице" из Младеновца. Ловне површне су на око 27.000 хектара, а гајене врсте дивљачи су срна, зец, фазан, дивља свиња и пољска јаребица. Такође су присутни лисица, куна-белица, куна-златица, јазавац, шакал... Ловцима су на располагању Ловачки дом у Рајковцу, Ловачка кућа "Пландиште", Ловачки дом "Језерац".

Спортски риболов могућ је на два језера у близини Младеновца, Рабровачком и Марковачком које поседује и угоститељско-смештајне објекте. У водама језера су најзаступљенији шаран, сом, штука, бабушка, деверика и смуђ, дневне риболовачке дозвола се издају код рибочувара.

Бањски туризам је увелико развијен, пре свега у Бањи Селтерс, познатој по својој лековитој термоминералној води откривеној 1898. Бања функционише у оквиру Института за рехабилитацију Београд са 760 постеља и значајним дијагностичко-терапеутским простором за физикалну медицину. У саставу Института је и Хотел "Селтерс" са затвореним базеном, сауном и другим садржајима намењеним опоравку, рекреацији и забави гостију. У непосредној близини је и Кораћичка бања.

На археолошком локалитету Јабланица у селу Међулужју откривени су трагови насеља из периода неолита (3800-3200 п.н.е). Трагови насељености ових крајева се налазе и за период бакарног, бронзаног и гвозденог доба.

Од историјских споменика најзначајнији је Спомен-комплекс "Црквине", на 8,5 km од Младеновца, посвећен Деспоту Стефану Лазаревићу. Ту је 1427. подигнут споменик на месту смрти деспота Стефана, који је 1979. заштићен као културно добро од изузетног значаја. На врху Варовница, 10 km од Младеновца, поред пута за село Шепшин, урађен је Спомен-комплекс Варовнице, на простору где је децембра 1914. вођен бој у оквиру чувене Колубарске битке у Првом светском рату.

Међу значајне културно-историјске споменике овог краја убраја се манастир Павловац из XV века. Сматра се задужбином Деспота Стефана Лазаревића, а налази се у атару села Кораћице подно Космаја, на 13 km од Младеновца.

Село Рабровац је пионир у развоју сеоског туризма, а на Космају постоји пар смештајних објеката у етно стилу.

У Младеновцу и околини постоји преко 120 угоститељских објеката свих врста, уређених у традиционалном, али и модерном стилу, са специјалитетима националне и интернационалне кухиње. Велики број њих налази се на магистралном путу Београд - Крагујевац.

Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.